Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Hrozí, že zemře,“ bijí na poplach lékaři. Assange potřebuje okamžitou prohlídku

Autor: sova - 
25. listopadu 2019
15:56

Více než 60 lékařů se podepsalo pod otevřený dopis, ve kterém vyjadřují své obavy o zdraví Juliana Assange, zakladatele serveru WikiLeaks. Jeho současný zdravotní stav ho údajně ohrožuje na životě a mohl by brzy zemřít, píší lékařské kapacity z celého světa britské ministryni vnitra.

Assange se v současnosti nachází v přísně střežené věznici Belmarsh v Londýně. 48letý Australan stále bojuje s vydáním do Spojených států, kde by mu za špionáž hrozilo až 175 let v americkém vězení. V dopise britské ministryni Priti Patelové lékaři požadují, aby byl Assange z vězení přemístěn do univerzitní fakultní nemocnice.

„Pan Assange vyžaduje naléhavě odborné lékařské posouzení jeho fyzického i duševního zdravotního stavu. Pokud se mu jej nedostane, máme na základě dostupných důkazů reálnou obavu, že by ve vězení mohl zemřít,“ píší doslova.

Assange byl zmatený a nerozuměl tomu, co se stalo

Lékaři pocházejí ze Spojených států, Austrálie, Británie, Švédska, Itálie, Německa, Srí Lanky a Polska.

Odkazují se přitom na vyjádření zvláštního zpravodaje OSN z oblasti mučení Nilse Melzera, které se týkalo především Assangeho říjnového vystoupení u soudu. Podle svědků byl na Australana „trýznivý pohled“.

Vězeň měl mít potíže vzpomenout si na datum svého narození a zdál se zmatený pokaždé, kdy byl vyzván k hovoru. Ke konci přelíčení řekl soudkyni, že „nerozumí tomu, co se u soudu stalo“. Zároveň si Assange na podmínky londýnského vězení už několikrát stěžoval.

Vyšetřování kvůli znásilnění bylo ve Švédsku zastaveno

Podle britského listu The Guardian byl Assangeho říjnový výstup před soudem prvním vystoupením na veřejnosti od chvíle, kdy jej policisté odvlekli z ekvádorské ambasády v Londýně. To bylo v letošním dubnu. Zakladatel stránky WikiLeaks v ní strávil sedm let.

Sám sice budovu nemohl opustit, na návštěvu za ním tam však mohli celebrity i novináři, kterým excentrický aktivista dával rozhovory v trenýrkách. Ve volných chvílích jezdil na skateboardu a hrál si s míčem, což je zachyceno i na záběrech z ambasády.

Švédská prokuratura minulý týden zastavila předběžné vyšetřování Juliana Assange, který v zemi čelil obvinění ze znásilnění. Prokurátorka Eva-Marie Perssonová na tiskové konferenci řekla, že pro další stíhání Assange neexistuje dostatek důkazů.

Zobrazit celou diskusi