Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Assange pod palbou z USA: Obvinění vůči zakladateli WikiLeaks narůstají

Aktualizováno -
23. května 2019
23:50
Autor: ČTK, kal - 
23. května 2019
22:35

Americké ministerstvo spravedlnosti obvinilo zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange (47) z dalších téměř dvou desítek trestných činů. Assange podle obvinění ohrozil národní bezpečnost USA nezákonným zveřejněním tajných dokumentů, včetně jmen tajných zdrojů. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AP. Nová obvinění jsou podle ní mnohem závažnější než ta, která USA vznesly vůči Assangeovi minulý měsíc, kdy byl zatčen na ekvádorské ambasádě v Londýně.

V dubnu USA obvinily Assange z průniku do počítačů amerického ministerstva obrany, za což mu hrozí maximálně pět let vězení. Nová obvinění zahrnují mimo jiné spiknutí za účelem získání informací o národní bezpečnosti. Toho se měl Assange dopustit s bývalým specialistou vojenské tajné služby Bradleym Manningem, který mu pomohl získat tajné dokumenty týkající se válek v Iráku a Afghánistánu.

Podle obvinění Assange „vážně ohrozil“ Spojené státy zveřejněním tisíců dokumentů, v nich byla i jména tajných zdrojů amerických bezpečnostních složek v Afghánistánu, Číně, Íránu, Iráku či Sýrii a Assange tak ohrozil jejich životy.

Manning, který po změně pohlaví vystupuje jako Chelsea Manningová, byl v roce 2013 odsouzen na 35 let vězení za to, že serveru WikiLeaks poskytl v letech 2009 a 2010 více než 700 000 utajovaných dokumentů amerického ministerstva zahraničí. Z vězení Manningová vyšla v roce 2017 po zkrácení trestu, nyní je opět ve vězení, neboť odmítla svědčit před velkou porotou.

Assange už je přes měsíc ve vazbě

Assange je v britské vazbě od 11. dubna, kdy byl zatčen na ekvádorské ambasádě. Tam se skrýval od roku 2012 díky azylu od předchozí ekvádorské vlády. Současná ekvádorská vláda mu ale minulý měsíc azyl odebrala a britská policie ho zatkla na základě žádosti o vydání do USA a kvůli porušení podmínek kauce v Británii. Za porušení podmínek kauce, na niž ho v roce 2012 londýnský soud propustil z vazby během řízení o vydání ke stíhání do Švédska, byl Assange tento měsíc v Británii odsouzen k trestu 50 týdnů vězení.

Švédsko žádalo tehdy vydání Assange kvůli obvinění ze znásilnění, ale předloni švédské úřady případ odložily. Tento měsíc Švédsko oznámilo, že bude Assange znovu stíhat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Taurus70 ( 24. května 2019 06:46 )

Hlavne zpusobil to ze tem Americkym prasatum normalne uvazujici clovek neveri ani nos mezi ocima ,jsou to jeste vetsi gauneri nez vsichni predpokladali.Buh zatrat Ameriku💩💩👿👿

Zobrazit celou diskusi