Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trump na Kyjev tlačil, připustil velvyslanec. Prezidentovi dal milion, ten ho prý nezná

Autor: ČTK, kso - 
20. listopadu 2019
20:45

Americký diplomat Gordon Sondland při dnešním veřejném slyšení v Kongresu připustil, že na pokyn prezidenta USA naléhal na Kyjev, aby dodal informace zvýhodňující Donalda Trumpa ve volbách. Sondland, Trumpův stoupenec a sponzor jeho volební kampaně, promluvil ve výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb, který chce usvědčit Trumpa, že se na Kyjevě domáhal informací poškozujících jeho možného volebního soka Joea Bidena.

Sondland působí jako velvyslanec USA při Evropské unii a demokraté toužící vystavit Trumpa hrozbě ústavní žaloby ho považují za klíčového svědka. Hotelový magnát je podle médií členem skupiny nazývané „amigos“ (přátelé), do níž patří ministr energetiky Rick Perry a zmocněnec USA pro Ukrajinu Kurt Volker. Jejich úkolem bylo prostřednictvím zákulisních tahů přimět Kyjev k dodání „špíny“ na Bidena.

V prohlášení před sněmovním výborem dnes Sondland potvrdil, že ve vztahu k Ukrajině prezident postupoval podle zásady quid pro quo (něco za něco). Kompromitující informace o Bidenovi vázal hlavně na souhlas s návštěvou ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Bílém domě. „Položíme-li si otázku, zda to bylo něco za něco, pak odpověď zní ano,“ řekl Sondland.

„Ministr Perry, velvyslanec Volker a já jsme spolu s (osobním právníkem Trumpa) Rudym Giulianim pracovali na ukrajinských záležitostech na přímý pokyn prezidenta Spojených států. Nechtěli jsme s Giulianim pracovat... ale prezidentovy příkazy jsme uposlechli,“ citovala Sondlanda agentura Reuters. „Giulianiho požadavkem bylo v duchu quid pro quo zařídit návštěvu prezidenta Zelenského v Bílém domě,“ konstatoval velvyslanec.

O Trumpově tlaku na Kyjev kvůli prezidentským volbám v USA podle Sondlanda vědělo mnoho amerických činitelů včetně ministra zahraničí Mikea Pompea nebo viceprezidenta Mikea Pence. „Každý byl zasvěcen. Nebylo to žádné tajemství,“ řekl diplomat. 

Trump proti Bidenovi

Sondland poslancům řekl, že 26. července s americkým prezidentem z Kyjeva telefonicky diskutoval o možném vyšetřování Bidenových aktivit na Ukrajině. Trump hledá důkazy, že jeho předpokládaný volební soupeř nutil v roce 2016 Kyjev, aby zastavil vyšetřování firmy Burisma, v níž působil Bidenův syn Hunter.

Den před rozhovorem se Sondlandem šéf Bílého domu telefonicky hovořil se Zelenským a podle zveřejněného záznamu požadoval na ukrajinském prezidentovi, aby kauzu Huntera a Joea Bidenových ukrajinští vyšetřovatelé znovu otevřeli. Trump si podle amerických médií slibuje, že poškození Bidenovy pověsti by mu pomohlo obhájit prezidentský mandát v roce 2020.

Trump se od Sondlandovy výpovědi distancoval

Trump se proti velvyslancově výpovědi distancoval zmínkou o rozhovoru, kdy mu řekl, že od Ukrajiny nic nechce. Šéf Bílého domu novinářům zároveň řekl, že Sondlanda příliš dobře nezná a nijak často s ním nehovořil.

„Moc dobře ho neznám. Nemluvil jsem s ním často. Není to člověk, kterého dobře znám. Jeví se ale jako dobrý chlapík,“ řekl Trump novinářům o Sondlandovi. Velvyslanec v minulosti podporoval Trumpovu prezidentskou kampaň a na volby mu skrze své společnosti podle médií poslal milion dolarů (23 milionů korun).

To, že Sondlanda moc nezná, prohlásil Trump již dříve tento měsíc, když velvyslanec upravil své říjnové svědectví ve sněmovně. Změnu Sondland vysvětlil tím, že mu předchozí výslech osvěžil paměť, takže si vybavil rozhovor ve Varšavě s poradcem ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tomu řekl, že americká vojenská pomoc Ukrajině pravděpodobně nebude obnovena dříve, než Kyjev veřejně učiní Washingtonem požadované protikorupční prohlášení o zahájení vyšetřování Trumpova politického rivala Joea Bidena.

Televize CNN poznamenala, že Trump ve snaze distancovat se od někoho často prohlašuje, že daného člověka moc nezná. V Sondlandově případě ale v říjnu učinil výjimku, neboť ho označil za opravdu dobrého člověka a skvělého Američana.

Penceův úřad: „Tato diskuse se nikdy nestala.“

Sondland při výpovědi také zmínil, že 1. září ve Varšavě Penceovi před jednáním s Ukrajinci řekl, že má obavy z toho, že vojenská pomoc je svázána s požadavkem ukrajinského vyšetřování. „Vzpomínám si, že jsem to zmínil před setkáním se Zelenským,“ řekl dnes Sondland.

„Viceprezident nikdy nevedl s Gordonem Sondlandem konverzaci o vyšetřování Bidenů, společnosti Burisma či o podmínění finanční pomoci Ukrajině případným vyšetřováním,“ uvedl šéf Penceovy kanceláře Marc Short. „Tato údajná diskuse, na kterou si velvyslanec Sondland vzpomněl, se nikdy nestala,“ dodal.

Ač podle televize CNN Sondlandova výpověď Bílý dům a republikány zcela jistě nepotěšila, demokratům očekávané důkazy rovněž nepřinesla. Sondland totiž opakovaně popřel, že by mu Trump přímo řekl, že by americká vojenská pomoc byla podmíněna tím, že Ukrajina oznámí vyšetřování Joea Bidena.

Trumpův právník: „Žádné quid pro quo!“

Proti Sondlandovým slovům se dnes ohradil také Trumpův osobní právník Rudy Giuliani, který podle velvyslance ukrajinskou záležitost vedl a se kterým Sondland na prezidentův příkaz spolupracoval. „Nikdy jsem se s ním nesetkal a jen několikrát jsem si s ním telefonoval,“ napsal na twitteru Giuliani.

Odkázal také na červencový telefonát Trumpa se Zelenským, ve kterém americký prezident podle Giulianiho svému ukrajinskému protějšku jasně slíbil, že se s ním sejde i bez podmínky vyšetřování Bidena. „Záznam jasně ukazuje, že nebylo žádné ‚něco za něco‘, to samé platí i pro úplatky. KONEC PŘÍPADU!“ dodal Giuliani.

O Bidenovi údajně nebyla řeč

Výhrady vyjádřil i americký ministr energetiky Rick Perry, o němž Sondland prohlásil, že s ním na alternativní politice Bílého domu vůči Ukrajině spolupracoval.

„Dnešní svědectví velvyslance Sondlanda překroutilo jak kontakty ministra Perryho s Rudym Giulianim, tak i nařízení, které ministr od prezidenta Trumpa dostal,“ uvedl Perryho úřad. „Jak bylo již dříve konstatováno, ministr Perry hovořil s Rudym Giulianim na prezidentův příkaz jenom jednou. Nikdo jiný se hovoru nezúčastnil. Nikdy předtím, během hovoru a ani poté nebyla za přítomnosti ministra Perryho použita slova Biden nebo Burisma,“ dodalo ministerstvo energetiky se zmínkou o společnosti Burisma, ve které působil Bidenův syn Hunter.

 

Video  „Studená válka je věcí minulosti.“ Putin s Trumpem narovnávali vztahy mezi Ruskem a USA  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vagin-analev ( 20. listopadu 2019 22:15 )

Zase lži. Pokud náš soudruh prezident podporoval Trumpa tak je jasné že to je pouze kampaň

Zobrazit celou diskusi