Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Víno k snídani a rozcvička v uličce: Let Londýn-Sydney trval téměř 20 hodin

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
16. listopadu 2019
22:50

Australská letecká společnost Qantas uskutečnila 19 hodin a 19 minut trvající let z Londýna do Sydney bez mezipřistání. Na palubě stroje Boeing 787-9 Dreamliner bylo jen 46 pasažérů a šest členů posádky, v kokpitu jako hlavní pilotka seděla žena. Cestující na palubě prožili dvě svítání, k snídani na rady odborníků popíjeli šampaňské a v uličkách cvičili aerobik, uvedl deník Daily Mail

Letoun přistál na letišti největšího australského města v pátek kolem poledne místního času po testovacím letu dlouhém 17 750 kilometrů. Na trase má létat pravidelná linka od roku 2022, zkušební let pilotovala kapitánka Helen Trenerryová. Ta zmínila, že aerolinky testovaly rovněž to, kolik pilotů a kopilotů je k tak dlouhému letu zapotřebí. Vedle ní byl na palubě jeden kopilot a další dva náhradní piloti.

Let se řídil specifickými pokyny odborníků

Program letu se řídil podle časového pásma v Sydney, to znamená, že pasažéři měli ráno místo snídaně večeři a mohli si k ní dovolit dát víno. Spát šli, i když byl venku ještě den.

Mezi cestujícími byl také známý cestovatel Nick Boulos, který popsal, jak se o pasažéry starala přítomná fyzioložka Corinne Caillaudová. Uvedl, že se povinně procházeli po uličce, protahovali se a dělali squaty. Caillaudová vysvětlila, že program letu dali dohromady odborníci z oborů jako chronobiologie, stravování nebo fyziologie.

Do Sydney s Qantas letěla i reportérka Reuters Jill Gralowová, ta zase vypověděla, jak jim letušky k snídani naservírovali steakový sendvič s vínem a polévku s těstovinou, jako dezert pak panna cottu, místo klasické snídaňové porce. „Dali jsme dohromady speciální rozvrh letu. Lidem to usnadní aklimatizaci po příletu a redukuje to pásmovou nemoc, tzv. jet lag,“ vysvětlila Caillaudová.

Odborníci chtěli napálit organismus

„Celý let se řídil časem v Sydney, světla byla ztlumena, aby simulovala noc. Regulována byla i teplota. Pokoušeli jsme se doslova napálit lidský organismus,“ doplnila fyzioložka. Pravidelné cvičení, meditace a protahování má snížit nebezpečí trombózy.

„Ne všichni byli ze cvičení nadšení,“ komentoval jeden z pasažérů. „Bylo to úžasné,“ popsal let reportér CNN Richard Quest. „V poloprázdném letadle byla spousta místa, měl jsem z toho husí kůži,“ dodal Quest.

Na palubě byl i vědec z melbournské univerzity, ten cestoval s přenosnou čtečkou mozkových vln. Záznam ze čtečky následně předal společnosti, výsledky by měly ještě více zdokonalit plány dlouhých letů a poskytnout pasažérům největší možný komfort.

Qantas z Londýna do Sydney letěly už před 30 lety

Let aerolinek Qantas byl teprve druhý, který zvládl bez mezipřistání trasu mezi Londýnem a Sydney. Premiéru obstaral v roce 1989 Boeing 747-400, rovněž společnosti Qantas. Tehdejší let trval více než 20 hodin. Nejdelší pravidelné komerční lety nabízí v současnosti společnost Singapore Airlines mezi Singapurem a Newarkem na východním pobřeží USA. Let trvá 18,5 hodiny.

Video  Na palubě téměř 20 hodinového letu  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi