Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Francouzi „slaví“ první výročí protestů žlutých vest. Policie nasadila slzný plyn

Autor: ČTK, tsv - 
16. listopadu 2019
13:10

U příležitosti prvního výročí protestů hnutí takzvaných žlutých vest se dnes v Paříži a dalších městech ve Francii shromáždily tisíce lidí. Pařížská policie v sobotu dopoledne zkontrolovala na 1000 osob a kolem deseti jich zadržela. Někteří stoupenci hnutí nakrátko zablokovali dálniční obchvat v severní části města, policie však provoz zakrátko obnovila, informovala francouzská televize BFMTV.

Policie byla nasazena ve velkém, aby zabránila výtržnostem, které demonstrace žlutých vest v minulosti pravidelně doprovázely. Mnoho stanic pařížského metra zůstalo uzavřených. Na třídě Champs-Élysées a dalších místech Paříže jsou demonstrace po celý víkend zakázány, uvedla agentura DPA.

Davy se v sobotu ráno shromáždily především v jižní a severní části francouzské metropole. Policie podle médií použila slzný plyn. Na televizních záběrech bylo vidět množství demonstrantů, z nichž hodně na sobě nemělo žluté reflexní vesty - poznávací znamení tohoto hnutí.

První protesty žlutých vest se konaly o víkendu 17. a 18. listopadu 2018. Nespokojenost demonstrantů tehdy vyvolalo ohlášené zvýšení cen paliv, později ale přerostla v celonárodní demonstrace. V následujících měsících protestovaly žluté vesty po tisících proti sociální nespravedlnosti a reformám prezidenta Emmanuela Macrona. Zejména v Paříži se opakovaně odehrávaly násilné střety demonstrantů s policií. Protesty postupně ubíraly na síle.

Protesty zatím nepřežilo 11 lidí

Akce žlutých vest si dosud vyžádaly 11 lidských životů a necelých 45 000 zraněných. Víc jak 12 000 lidí bylo zatčeno a z nich asi 2000 odsouzeny. Podle francouzského statistického úřadu protesty způsobily ztrátu ve výši přibližně 0,1 procenta růstu HDP ve čtvrté čtvrtině loňského roku. Podpora francouzské veřejnosti akcím žlutých vest se časem snížila.

salto ( 17. listopadu 2019 08:40 )

Tak nějak by to mělo vypadat na Letný. Demokracie je holt demokracie

Zobrazit celou diskusi