Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přes 200 novorozenců ukradli jejich matkám. Případ doktora Hickse šokuje i dnes

Autor: tva - 
24. října 2019
17:30

Jednoho vlhkého srpnového odpoledne v malém horském městečku v McCaysville v Georgii stojí Sandy Dearth před budovou, jejímž zadním oknem ji v roce 1963 předala zdravotní sestra do náruče dychtivých a nervózních adoptivních rodičů. Sandy teď pevně svírá ruku svého manžela Billa. Přivedlo ji sem celoživotní hledání. Takhle začíná příběh ženy, která je jedním z takzvaných Hicksových dětí. Dětí ukradených hned po porodu jejich biologickým matkám.

Budova, před níž stojí, je rozdělena na několik částí. Našli byste tady restauraci a pizzerii, v jednom z oken visí cedule „K pronájmu“. Na tomto místě kdysi provozoval komunitní kliniku doktor Hicks.

Kromě standardní zdravotní péče poskytované obyvatelům malého městečka na klinice prováděli také tajné potraty zoufalým dívkám a mladým ženám nebo nabízeli bez svolení rodiček děti k adopci. Jednou z takových žen v bezvýchodné situaci byla také Sandyina biologická matka.

Hicksovy děti se staly senzací

Když žena prochází kolem uličky v zadní části budovy a zastaví se před oknem, ze kterého byla před lety vydána svým adoptivním rodičům, po tvářích jí začnou stékat slzy.

„Nemůžu uvěřit tomu, že sem moji rodiče skutečně přišli a udělali to. S vědomím, že je to nezákonné. Myslím, že je znám docela dobře. Oni by nikdy nevyhodili ani kousek papírku z auta. V žádném případě. A sem přijeli uprostřed noci. Převzali si mě oknem! A souhlasili s tím, že mi zfalšují rodný list,“ hlesne.

Ukradeni po porodu je dojemný příběh o tom, jak Dr. Hicks prodával děti a lhal jejich matkám. Ukradeni po porodu je dojemný příběh o tom, jak Dr. Hicks prodával děti a lhal jejich matkám. | TLC

A skutečně se to tak stalo, stejně jako s dalšími 212 dětmi, které vstoupily do povědomí veřejnosti jako Hicksovy děti.

Doktor Hicks provozoval kliniku od roku 1955 a od šedesátých let nabízel i tajné potraty a adopce. V roce 1964 přišel o svou licenci, když byl přistižen při jednom z tajných potratů. Zemřel v roce 1972. V roce 1997 se objevily první zprávy o skandálu poté, co se některé z Hicksových dětí začaly více zajímat o svou minulost.

Přes 200 nelegálně prodaných novorozenců

Příběh obletěl svět přes mezinárodní zpravodajství a znovu se o něm začalo mluvit v roce 2004, když se Hicksovy děti spojily s Ancestry.com a ABC News za účelem provedení DNA testů sobě a svým blízkým. Ukradené děti se tak po letech mohly setkat se ztracenými sourozenci a bratranci. Řada z nich našla také své biologické rodiče.

Šokující případ doktora Thomase Hickse, který na své americké klinice po celá desetiletí prodával stovky dětí, si jako námět zvolili tvůrci speciálního třídílného dokumentu s názvem „Ukradeni po porodu“.

Dojemný, emocemi nabitý seriál přináší neznámé příběhy tzv. Hicksových dětí, které zahrnují přes 200 novorozenců, nelegálně prodaných či darovaných na klinice na malém městě v Georgii v padesátých a šedesátých letech.

Proč se doktor Hicks rozhodl děti prodávat? A kdo byly matky, kterým bylo řečeno, že se jejich děti narodily mrtvé?

Dokument Ukradeni po porodu můžete aktuálně sledovat na televizním kanálu TLC.

Zobrazit celou diskusi