Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Íránská královna krásy se bojí o svůj život. Chce azyl na Filipínách a řeší lež

Autor: ČTK - 
23. října 2019
21:51

Na letišti ve filipínské metropoli Manile byla minulý týden na žádost Teheránu zadržena íránská královna krásy Baháre Zára Baháríová. Žena čelí v Íránu obvinění z napadení. Baháríová, která je otevřenou kritičkou íránské vlády a bojovnicí za ženská práva, je ale přesvědčena, že případ je politicky motivovaný. Uvedla, že se v případě návratu do vlasti obává o svůj život, a požádala na Filipínách o azyl, informoval ve středu list The Daily Telegraph.

Baháre Zára Baháríová, která v roce 2018 reprezentovala Írán na mezinárodní soutěži krásy Miss Intercontinental v Manile, studuje na Filipínách od roku 2014 zubní lékařství. Když se ale do země minulý týden ve čtvrtek vracela letem z Dubaje, byla na manilském letišti zadržena. Írán na ni totiž vydal prostřednictvím Interpolu mezinárodní zatykač. Od té doby nemohla Baháríová prostory letiště opustit.

Íránka odmítla, že by nějaký trestný čin spáchala. V sérii textových zpráv listu The Daily Telegraph napsala, že celý případ je „jedna velká lež“, a vyjádřila přesvědčení, že skutečným důvodem zatčení je její politický aktivismus a prosazování ženských práv. „Pokud budu vyhoštěna do Íránu, zabijí mě,“ upozornila.

Podle Baháríové stojí pravděpodobně za jejím zatčením vystoupení na soutěži krásy, kam přišla s podobiznou někdejšího korunního prince Rezy Pahlavího. Tento nejstarší ze synů svrženého íránského šáha Mohammada Rezy Pahlavího žije podobně jako další šáhovi příbuzní v exilu a je hlasitým kritikem současné íránské vlády.

Jméno Pahlavího zmiňují některé íránské skupiny, které si přejí návrat monarchie jako řešení stávajících problémů Íránu, mezi něž patří mimo jiné korupce a špatná ekonomická situace. „Použila jsem tu fotografii na pódiu, abych byla hlasem svého lidu, protože všechna média můj lid ignorují,“ dodala Baháríová.

Antonn Blha ( 24. října 2019 07:19 )

Je to stejné jako tady slečna je hrdinka pouze na dálku 😅😅

Zobrazit celou diskusi