Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Španělé přesunou ostatky diktátora Franka. Zatím spočíval vedle svých obětí

Autor: tva - 
22. října 2019
17:15

Jde o záležitost, která rozdělovala tamní společnost po celá desetiletí. Španělská vláda se však konečně rozhodla, že ostatky fašistického diktátora generála Franciska Franka budou exhumovány a ve čtvrtek přemístěny.

Franko byl krátce po své smrti v roce 1975 pohřben ve velkém mauzoleu zvaném Údolí padlých, severozápadně od Madridu. Exhumaci jeho ostatků schválila španělská vláda už loni, termín přitom stanovila na 10. června tohoto roku. Šest dnů před tím ale přesun pozastavil nejvyšší soud, a sice kvůli stížnosti podané Frankovou rodinou.

V září tohoto roku ovšem exhumaci znovu povolil, na řadě tak byla opět vláda, která nový termín oznámila v pondělí. Památník, který byl částečně postaven politickými vězni jeho režimu a je místem masového hrobu obětí španělské občanské války, se od té doby stal lákadlem pro turisty a sympatizanty krajní pravice, kteří se na místě shromáždili naposledy při výročí Frankovy smrti 20. listopadu.

Rodina chtěla přesun ostatků do katedrály

Sánchezově vládě vadí především fakt, že Franko leží na stejném místě s téměř 34 tisíci obětí války, kterou v roce 1936 sám rozpoutal. Jeho pozůstatky budou přemístěny na státní hřbitov Mingorrubio na madridském předměstí El Pardo, kde je pochována i Frankova manželka.

Vášniví příznivci Franciska Franka v Údolí padlých demonstrovali proti odstranění jeho ostatků z tamní hrobky, na demonstraci zdvihali ruce ve fašistickém pozdravu a mávali frankistickými vlajkami. Vášniví příznivci Franciska Franka v Údolí padlých demonstrovali proti odstranění jeho ostatků z tamní hrobky, na demonstraci zdvihali ruce ve fašistickém pozdravu a mávali frankistickými vlajkami. | Reuters

Proti exhumaci se stavila zejména Frankova rodina a jeho krajně pravicoví stoupenci. Společně požadovali, aby bylo jeho tělo pohřbeno v katedrále la Almudena v centru Madridu. Nejvyšší soud jejich žádost zamítl.

Pravicová vláda výzvy k exhumaci ignorovala

Španělská komise schválená OSN vyzvala vedení země k přesunu ostatků diktátora už v roce 2011, tehdejší pravicová vláda se však k požadovaným činům na základě doporučení komise neměla.

Franko vládl Španělsku od konce třicátých let až do své smrti. Během jeho nacionalistického totalitního režimu byly provedeny tisíce poprav, a to i dlouho po konci občanské války. Jen ta si za tři roky trvání vyžádala půl milionu obětí.

Zobrazit celou diskusi