Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Putin má nového poradce pro lidská práva. Experti: Bude poslušnější a loajálnější

Autor: ČTK, tva - 
21. října 2019
17:00

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí jmenoval nového předsedu prezidentské rady pro lidská práva, který je současně jeho poradcem pro tuto oblast. Dosavadního šéfa rady Michaila Fedotova, často tvrdě kritizujícího poměry, střídá novinář a člen vedení vládní strany Jednotné Rusko Valerij Fadějev, který se těší pověsti člověka zcela loajálního k politice Kremlu. O příslušném prezidentově dekretu informovala sama rada na svém webu.

Fedotov stál v čele rady od roku 2010. Minulý měsíc dosáhl sedmdesátky, ale členové rady vyzvali Putina, aby jej ponechal ve funkci. Spekuluje se, že výměnu předsedy bude provázet i obměna členů rady, mezi kterými až dosud většinu tvořili skuteční ochránci lidských práv. Výměna by mohla být podle tisku i počátkem konce rady.

Putin podle deníku Vedomosti už z rady vyloučil Pavla Čikova z lidskoprávní skupiny Agora, politoložku Jekatěrinu Šulmanovou, profesora Ilju Šablinského a Jevgenije Bobrova ze spolku na ochranu lidských práv Voschod.

Putin hledá „poslušnější rádce“

„Je to další krok ke zničení občanské společnosti,“ usoudil známý ochránce lidských práv Lev Ponomarjov. Ocenil, že za Fedotovova vedení dokázala rada pravidelně předkládat Putinovi „absolutně objektivní zprávy o situaci v zemi“. Naposledy členové rady kritizovali tvrdé potlačení letních protestů proti vyloučení opozice z moskevských voleb. Expertům se nyní zdá, že režim hledá poslušnější rádce.

Dosavadní předseda ruské prezidentské rady pro lidská práva Michail Fedotov Dosavadní předseda ruské prezidentské rady pro lidská práva Michail Fedotov | Wikimedia Commons

„Dokud byla opozice slabá a nemohla počítat s úspěchem ve volbách, tak i kritická část rady byla neškodná. Teď se politický boj v mnoha oblastech zostřil, a tak státní orgán hlásající opoziční myšlenky vypadá méně snesitelně než dříve. Teď platí princip ‚pokud pracuješ pro režim, nesmíš ho kritizovat‘. Proto se objevuje Fadějev, od kterého se dá čekat důraz na sociální a ekonomická práva a na podporu práv Rusů v zahraničí,“ řekl politolog Alexej Makarkin listu Vedomosti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Nezadat ( 21. října 2019 17:56 )

Doufám,že je to ze Španělska aby ho řádně poučil jak na demonstranty demokraticky.Gumový projektily,slzak a autama přejíždět demonstranty.

a-z- ( 21. října 2019 17:15 )

Putler ví, co to jsou lidská práva?

Zobrazit celou diskusi