Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Hezounek, který na party přišel za mouřenína: Premiér Kanady ztratil většinu, u moci zůstane

Aktualizováno -
22. října 2019
07:39
Autor: ČTK, tva - 
21. října 2019
14:48

Foto z dávného večírku s arabskou tematikou, kam premiér Justin Trudeau přišel obarvený načerno, se stalo jedním  znejdiskutovanějších v předvolební kampani v Kanadě. A byla otázka, zda i po skandálech z poslední doby dostane dál Trudeau důvěru voličů i na druhé období. Premiérova Liberální strana nakonec ztratila dle odhadů většinu.

Pověst 47letého liberála a příznivce reforem Justina Trudeaua utrpěla před volbami aférou kolem fotografií z mládí, na kterých je současný premiér zachycen se začerněným obličejem na večírku pořádaném na téma arabské noci. Trudeau se za ně omluvil s tím, že ačkoli tehdy to tak nechápal, dnes může být jeho počínání považováno za rasismus.

Kanadský premiér Justin Trudeau a skandál, kdy šel na večírek za mouřenína obarvený načerno. Kanadský premiér Justin Trudeau a skandál, kdy šel na večírek za mouřenína obarvený načerno. | Reuters

Trudeau se rovněž dočkal kritiky za řešení korupční aféry týkající se velké kanadské stavební společnosti SNC Lavalin. Ta propukla, když bývalá členka Liberální strany a ministryně spravedlnosti Jody Wilsonová-Raybouldová uvedla, že ji premiér nutil zastavit soudní stíhání zmíněné québecké firmy, podezřelé z podplácení v Libyi.

Premiéra veřejně podpořil Obama

Podle analytiků Trudeauovi uškodila také příliš vysoká očekávání, která byla do tohoto charismatického politika po jeho jasném vítězství ve volbách před čtyřmi roky vkládána. Jako by tušil, že se Trudeau potýká s velkými problémy, podpořil před hlasováním kanadského premiéra bývalý americký prezident Barack Obama, který vyzval Kanaďany, aby Trudeauovi dali znovu svůj hlas. Současný svět podle Obamy takovéhoto pokrokového politika potřebuje.

Přátelství Bracka Obamy a Justina Trudeaua. Přátelství Bracka Obamy a Justina Trudeaua. | Reuters

O 338 křesel v kanadském federálním parlamentu soupeřilo v pondělních volbách šest politických stran a bylo téměř jisté, že žádná z nich nezíská parlamentní většinu.

Pro Trudeauovy liberály připadá v úvahu jako možný koaliční partner Nová demokratická strana (NDP) syna indických přistěhovalců Jagmeeta Singha nebo Zelení, jež vede Elizabeth Mayová.

Lídr kanadské strany Québecký blok a kandidát Yves-Francois Blanchet během zveřejňování přibližných výsledků (22.10.2019) Lídr kanadské strany Québecký blok a kandidát Yves-Francois Blanchet během zveřejňování přibližných výsledků (22.10.2019) | Reuters

Strana Québecký blok se orientuje především na provinční záležitosti a nebývá oslovována jako partner na federální úrovni. Podle tiskových agentur by ale Konzervativní strana v případě svého vítězství mohla vládnout s její podporou.

Šestým, a patrně nejslabším kandidujícím politickým uskupením, je Lidová strana, která vznikla loni a voleb se účastní poprvé.

Největší Trudeauův soupeř Andrew Scheer je ještě o sedm let mladší než premiér, je odpůrcem potratů a propagátorem rozpočtových škrtů. Tvrdí, že díky škrtům do pěti let zkoriguje rozpočtový schodek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Antonn Blha ( 23. října 2019 17:25 )

Dáma s kosou opravdu Ty osliku?Zatím jsem si nevšiml 😂😂

dama_s_kosou ( 21. října 2019 15:23 )

Takze na te foce s Obamou je ten cerny zase on?
Cim bohatsi spolecnost, tim vetsi kraviny resi. Tohle by rusaci nikdy neresili. Ti maji starost sehnat neco k zradlu.

Zobrazit celou diskusi