Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Hrozí globální nedostatek slaniny. Odborníci bijí na poplach a zmínili důvod

Autor: tva - 
19. října 2019
19:31

Africký mor prasat, který se rozšířil již do více než padesáti zemí, by mohl významně ohrozit trh s vepřovým masem a slaninou. Pravděpodobný globální nedostatek masa z vepřového boku je důsledek toho, že více než polovina prasat (zhruba 300 milionů kusů) chovaných čínskými farmáři byla kvůli chorobě vyhubena. Informuje o tom agentura Bloomberg.

Při nedostatečné veterinární ochraně nebo selhání bezpečnostních postupů navíc hrozí, že by se virus mohl masivně rozšířit i do Evropy. V létě roku 2017 byl první případ výskytu moru prasat zaznamenán i u nás na Zlínsku. Nákaza byla objevena i na Sardinii a v několika dalších středoevropských a východoevropských státech. Africký mor postihuje divočáky a prasata domácí. V současné době se na člověka nepřenáší.

Navzdory tomu, že k největším ztrátám v populaci prasat došlo v Číně, problémy s výskytem viru se objevily i na dalších klíčových asijských trzích s vepřovým masem. Mezi ně se řadí například Filipíny, Vietnam, Laos nebo Jižní Korea. Samotná Čína pak spotřebovává polovinu světové dodávky vepřového.

Virus přežívá i v mase a vakcína neexistuje

V současné době neexistuje žádná vakcína ani léčba, proto odborníci zdůrazňují důležitost prevence a bezpečnostních opatření ohnisek nákazy. Infikovaná prasata nejprve přestávají přijímat potravu, přestávají se hýbat a mají příznaky podobné horečce. Následně začínají krvácet po celém těle včetně orgánů. Do konce druhého týdne od onemocnění se mor stane osudným až 95 procentům nakažených prasat.

Africký mor prasat nejvíce ohrožuje prasata chovaná v Číně Africký mor prasat nejvíce ohrožuje prasata chovaná v Číně | Reuters

Virus navíc dokáže přežívat i v masu nebo uzeninách a to rovnou po celé týdny. V případě zmrazení může přežít i několik let. Infekce se navíc přenáší také přes krmivo nebo doplňkovou stravu sudokopytníků. Ovšem jak tedy lze efektivně šíření nákazy zabránit?

Veterinární výzkumník Scott Dee například navrhuje zákaz dovozu sójových produktů určených pro krmení prasat ze zemí, kde se již objevily případy infekce. To však není v ekonomickém zájmu dodavatelů krmiva a ani farmářů.

Mnau1 ( 20. října 2019 12:25 )

Je mi lito tech zvirat. Nejim maso, tim padem mi to nechybi. Ti,co biji na poplach nejsou odbornici,ale rozmazleni, rozezrani nenazranci.Kdyz se omezi chovy zvirat, tak me to jenom potesi.

gabreta ( 19. října 2019 23:42 )

Ještě že máme Senát, kde je vykrmených prasat dost !!!!

scott bret ( 19. října 2019 21:32 )

POTŘEBUJETE PŮJČENÍ NEBO CHCETE UDĚLAT VAŠE DOMY, VYPLATIT BILLY, ROZŠÍŘIT VÁŠ OBCHOD S 3% ÚROKEM? HLEDEJTE DALŠÍ KONTAKT Via: Peter­heyman­nloa­noffer­@gma­il.com

villon ( 19. října 2019 19:54 )

Bez slaniny chcípnem hlady

Zobrazit celou diskusi