Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tasmánský tygr žije? Měl být přes 80 let vyhynulý, vědci ho zpozorovali

Autor: tva - 
19. října 2019
17:28

Tasmánský úřad pro sledování životního prostředí se může postarat o senzaci v oblasti zoologie, byť prozatím jen v teoretické rovině. Úřad spadající pod australskou vládu totiž nedávno vydal dokument, ve kterém je detailně popsáno osm pozorování vakovlka tasmánského, které se odehrály během posledních tří let. Pruhovaný vačnatec, který je známý také pod názvem tasmánský tygr, ale měl vyhynout už před více než osmdesáti lety. Informuje o tom web stanice CNN.

V některých případech jsou pozorování navíc doplněna i o fotografie zachyceného živočicha. Naposledy měl být na území Tasmánie pozorován dokonce před dvěma měsíci. Savec s hlavou podobnou psovi či vlkovi a s tělem připomínajícím spíše kočkovité šelmy byl považován za vyhynulého od roku 1936.

Kvůli svému žlutohnědému kožichu, který zdobily na hřbetu, zádi a části ocasu výrazné tmavé pruhy, si vysloužil přezdívku „tygr“. Známý a obávaný byl také pro své neuvěřitelně silné a flexibilní čelisti. Ze zachovalých fotografií a videozáznamů je patrné, že uměl dokořán otevřít tlamu téměř až do úhlu devadesáti stupňů.

Uchránit zvíře před vyhynutím vláda nestihla

Původně kromě Tasmánie obýval také území Nové Guineje a Austrálie, ovšem to bylo ještě před příchodem člověka do těchto končin. Zvíře se dokonce objevuje také ve státním znaku Tasmánie. Ta se rozkládá na ostrově, který leží jihovýchodně od Austrálie.

Státní znak Tasmánie, na kterém je dvojice vakovlků. Státní znak Tasmánie, na kterém je dvojice vakovlků. | Wikimedia Commons

Na vyhynutí vakovlka se podíleli především Evropané, kteří se zde usadili. Zvíře mělo mít ve zvyku často napadat a usmrcovat ovce, což mělo za následek jejich žádoucí lov. Ve dvacátých letech minulého století byl jejich výskyt ve volné přírodě už spíše výjimečnou záležitostí.

Posledního vakovlka chovala v zajetí zoologická zahrada v Hobartu, hlavním městě Tasmánie. Jedinec, kterému se údajně přezdívalo „Benjamin“, zemřel 7. září 1936. Jeho tasmánskou vládou uznaná ochrana byla vyhlášena 10. července, tedy pouhých 59 dní předtím, než tento druh nadobro zmizel z povrchu zemského. Tedy pravděpodobně…

odetka ( 20. října 2019 06:43 )

Po dlouhé době článek, který jsem přečetla celý

Zobrazit celou diskusi