Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Letadlo se středoškoláky zůstalo viset nad mořem. Po záchraně si dali pizzu

Nehoda aljašského letadla
Nehoda aljašského letadla  (Autor: reprofoto/twitter)
Autor: Darina Jíchová - 
18. října 2019
15:22

Na aljašském letišti Unalaska včera večer havarovalo letadlo společnosti PenAir. Stroj sjel z přistávací dráhy a zůstal viset nad moře. Na palubě v tu chvíli bylo 42 osob, 39 cestujících a 3 členové posádky. Mezi pasažéry byl rovněž středoškolský plavecký tým. Při nehodě utrpěli dva lidé vážnější zranění, dalších 10 osob bylo zraněno mírně a ošetřeno přímo na místě, uvedla stanice CNN.

Pasažéři letu 3296 cestovali z města Anchorage do Dutch Harboru, přistávat se sice muselo na dva pokusy, ale podle svědků se zdálo být vše v pořádku, během brzdění ale stroj sjel z ranveje, popsala nehodu letecká společnost Alaska Airlines. Čumák letadla zůstal viset ze srázu nad Beringovým mořem.

Podle meteoroložky CNN Haley Brinkové za incident zřejmě mohlo počasí, ve chvíli, kdy letadlo začalo klesat, se spustil déšť a silný vítr. „Byla snížená viditelnost a vítr zesílil na 49 kilometrů v hodině, navíc pršelo,“ uvedla Brinková, což potvrdily výpovědi svědků. Letadlo z ranveje strhl silný náraz větru, uvedla agentura AP.

Středoškoláci jsou v pořádku

„Všichni naši plavci i jejich dozor jsou v pořádku,“ oznámila krátce po nehodě střední škola Cordova, kterou náctiletí sportovci reprezentují. „Mluvili jsme s jedním z trenérů, tým je spolu, všichni jsou v pořádku, dávají si zrovna pizzu,“ ujistila škola. Nehodu vyšetřuje státní výbor USA pro bezpečnost v dopravě.

Zobrazit celou diskusi