Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čaputová se s Gottem nerozloučí, skolilo ji nachlazení. Mluvčí prozradil, kdy přijede do Prahy

Aktualizováno -
13. října 2019
15:05
Autor: ČTK, tsv, Jakub Veinlich - 
13. října 2019
13:45

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se nezúčastní mezinárodní konference Forum 2000 v Praze, kde měla v pondělí pronést projev. Ze zdravotních důvodů zrušila svůj program na nejbližší dny, sdělil dnes agentuře TASR její mluvčí Martin Strižinec. Čaputová měla být jedním z hlavních řečníků konference, která bude slavnostně zahájena dnes odpoledne. Návštěvu Prahy chtěla slovenská prezidentka využít i k tomu, aby uctila památku zpěváka Karla Gotta a herečky Vlasty Chramostové, kteří začátkem měsíce zemřeli.

„Mohu potvrdit, že ze zdravotních důvodů paní prezidentka zrušila program na následující dny, tedy i své vystoupení na Forum 2000,“ řekl Blesk zprávám mluvčí Zuzany Čaputové, Martin Strižinec.

Jak dlouho bude léčení Čaputové probíhat, není podle mluvčího v tuto chvíli jasné. „Uvidíme, jak se bude vyvíjet její zdravotní stav v následujícím týdnu,“ dodal Strižinec s tím, že Čaputovou přemohlo nachlazení v důsledku náročného programu v uplynulých týdnech.

Připomínka revoluce v Praze 

Podle informací Blesk Zpráv se ale Čaputová chystá do Prahy také v polovině listopadu u příležitosti 30. výročí sametové revoluce. Nebude to ale přímo 17. listopadu. Už o den dřív by měl naopak český prezident Miloš Zeman být na Slovensku a otevřít tam Český dům.

Poprvé jako prezidentka byla Čaputová v České republice jen celý týden po svém zvolení letos 21. června. 

Pozvánku do Prahy už přitom Čaputová měla také na uplynulou sobotu. Měla být jedním z hostů na zádušní mši za českého zpěváka Karla Gotta. Účast ale kvůli náročnému programu odmítla, za což sklidila doma značnou kritiku.

Do katedrály sv. Víta nakonec za Slovensko dorazili premiér Peter Pellegrini a předseda Národní rady Andrej Danko.

Slovenský premiér Peter Pellegrini na zádušní mši za Karla Gotta. Slovenský premiér Peter Pellegrini na zádušní mši za Karla Gotta. | ČTK

Zádušní mše za Karla Gotta v katedrále Svatého Víta Zádušní mše za Karla Gotta v katedrále Svatého Víta | Reprofoto ČT

Čaputová za sebe poslala na mši jen smuteční věnec.  Památce Gotta se údajně plánovala poklonit právě v pondělí, kdy se měla v Praze účastnit konference Forum 2000. 

„Paní prezidentka pošle v sobotu přes slovenskou ambasádu v České republice smuteční věnec. V pondělí pak paní Čaputová  pojede do Prahy na Forum 2000 a při této příležitosti se ukloní také u hrobu Karla Gotta a zapálí jako vzpomínku svíčku,“ řekl v průběhu týdne Blesk Zprávám mluvčí Strižinec. 

Video  Nejdojemnější řeč Jiřiny Bohdalové: Takhle se rozloučila s Gottem  - Česká televize
Video se připravuje ...

Forum o pádu komunismu

Letošní 23. ročník konference Forum 2000 se hlásí k odkazu demokratických změn ve světě v roce 1989. Debaty pořádané především na Žofíně se budou věnovat připomínání událostí z doby před 30 lety, boji za svobodu v současném světě nebo společenským změnám, které přinášejí nové technologie či změny klimatu.

V pondělí se bude debatovat mimo jiné o lidských právech v české zahraniční politice, kdy se na pódiu sejdou ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a někdejší disident, pozdější ministr pro evropské záležitosti a nynější europoslanec Alexandr Vondra (ODS). Debatovat se bude i o stavu demokracie a lidských práv na Kubě či v Číně a o aktuálních demonstracích v Hongkongu proti omezování právního státu. Jednání prvního dne uzavřou debaty o roli středoevropských zemí v Evropské unii, během nichž měla vystoupit i Čaputová.

Úterní program zahájí konstantinopolský patriarcha Bartoloměj I. s projevem na téma, jak se chovat zodpovědně k celé planetě. Řečníci se také vrátí k odkazu roku 1989, což bude zahrnovat i vystoupení bývalého polského prezidenta Lecha Walesy, který se jako šéf nekomunistických odborů Solidarita podílel před 30 lety na svržení komunistického režimu v Polsku.

U zrodu konference Forum 2000 stáli v roce 1997 tehdejší český prezident Václav Havel, spisovatel Elie Wiesel a japonský filantrop Jóhei Sasakawa. Jejich záměrem bylo poskytnout prostor osobnostem z nejrůznějších oborů k analýze výzev nového tisíciletí. Souběžně s konferencí se koná doprovodný týdenní program Festival demokracie, v jehož rámci se uskuteční v několika českých městech přednášky, koncerty nebo výstavy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

beganka ( 13. října 2019 17:41 )

Nabouchej si tu skládkovou aktivistku za trenky, kašpare!

beganka ( 13. října 2019 17:39 )

Sklapni, maďare!

ccir ( 13. října 2019 16:49 )

Ach tá nenávisť a záviť, že?

ccir ( 13. října 2019 16:46 )

V Česku už dávno prebieha proruská masáž a nikoho to netrápi, len pokračujte.

ccir ( 13. října 2019 16:43 )

Takto sa rozprávaj so svojou materou!!!

Zobrazit celou diskusi