Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čaputová se Gottovi pokloní až u hrobu. Na mši do Prahy pošle „záskok“ a věnec

Autor: Jakub Veinlich - 
10. října 2019
05:10

Posledního rozloučení se zesnulým Karlem Gottem se v sobotu zúčastní také řada významných hostů. Někteří dorazí do katedrály sv. Víta na Pražském hradě i ze zahraničí. Kardinál Dominik Duka tu odslouží zádušní mši za zemřelého. Chybět nebudou také zástupci Slovenska, ovšem prezidentka Zuzana Čaputová dorazí až o dva dny později, za což čelila i kritice.

Páteční poslední rozloučení s Karlem Gottem bude určené široké veřejnosti. Lidé mohou přijít od osmi hodin ráno až do 22. hodiny večer do paláce Žofín na pražském Slovanském ostrově. Zájemci ale musí počítat s omezenou dopravou v centru metropole a také s dlouhým koridorem pro pěší, který povede k oblíbenému místu Karla Gotta až z Újezdu.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by mohlo dorazit do hlavního města až 300 tisíc zájemců. Podle jiných odhadů má být číslo zhruba sto tisíc. Stále jde ale o výrazně víc lidí, než kolik jich je Žofín za den schopný pojmout - podle organizátorů je maximum zhruba 50 tisíc. České dráhy i další vlakové společnosti posílí vlakové spoje. Na cestu se vydají také plné autobusy z Německa a dalších zemí, kde Český slavík slavil také úspěch.

Video  Babiš o smrti Gotta: Znali jsme se 10 let, zasáhlo mě to. Pohřeb bude obří akce, do Prahy míří 300 tisíc lidí 
Video se připravuje ...

Na pořádek v ulicích bude dohlížet policie, armáda i záchranná služba. Na přípravách smutečních akcí se podílí vláda, pražské arcibiskupství i pražský magistrát. Hlavní slovo má ale především rodina zesnulého zpěváka.

Kubera a Vondráček jsou zatím bez pozvánky

V sobotu se pak za Karla Gotta koná zádušní mše. V katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha ji odslouží kardinál Dominik Duka. Do katedrály se ale dostanou jen ti smuteční hosté, kteří mají speciální pozvánku. Podle informací Blesk Zpráv by jich mohlo být okolo 900

Seznam pozvaných sestavovala téměř výhradně vdova po zpěvákovi Ivana Gottová. Okolo 50 míst je vyhrazených pro politiky. Pozvánky měli dostat všichni ministři české vlády. „ANO, půjdu tam,“ řekl novinářům ve středu například ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Chybět prý nebude ani prezident Miloš Zeman

Pozvánku ale zatím nemají například předsedové parlamentních komor. „Pan předseda Jaroslav Kubera (ODS) zatím pozvánku neobdržel,“ řekla Blesk Zprávám ve středu odpoledne tisková tajemnice Senátu Sue Nguyen. A podobně je na tom i šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). „Pozvání pan předseda do této chvíle neobdržel,“ reagovala na dotaz redakce jeho mluvčí Barbora Štenglová. 

Video  Premiér Babiš o Gottovi, důchodech, útoku na děti a hradní kandidatuře  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený, Blesk TV
Video se připravuje ...

V lavicích katedrály usednou ale také zahraniční hosté. Dorazit mají i zástupci Slovenska, kde byl Karel Gott také velmi oblíbený. „Za Slovenskou republiku přijedou do Prahy premiér Peter Pellegrini a předseda Národní rady Andrej Danko,“ reagoval na dotaz Blesk Zpráv mluvčí slovenské prezidentky Zuzany Čaputové Martin Strižinec. 

Čaputová se rozloučí s Gottem až v pondělí

I slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se chystá s Gottem rozloučit. Ale až v příštím týdnu, kdy bude po nedávném summitu V4 znovu v České republice.

„Paní prezidentka pošle v sobotu přes slovenskou ambasádu v České republice smuteční věnec. V pondělí pak paní Čaputová  pojede do Prahy na Forum 2000 a při této příležitosti se ukloní také u hrobu Karla Gotta a zapálí jako vzpomínku svíčku,“ řekl Blesk Zprávám mluvčí Čaputové Strižinec. 

Žádné speciální vzpomínkové akce prý jinak Slovensko neplánuje. 

Úklid svíček od pondělí

Od středečního rána se na Bertramce, kde Karel Gott se svou rodinou žil, začaly scházet tisíce lidí a zapalují zde svíčky a vzpomínají na zpěváka. Světelný koberec zaplnil celé prostranství před domem, sousedé mají co dělat, aby se dostali do svých domovů. Technická správa komunikací začne s odklízením vzpomínkových svíček v pondělí ráno - stejně jako v případě svíček za Václava Havla je nejspíš uskladní. 

PPP150W ( 11. října 2019 22:25 )

Bohužel mi admin nedává prostor, abych vám odpověděl. Popravdě ani nemám zájem dál ztrácet čas s někým, kdo neustále mele mimo meritum věci původně danné.

PPP150W ( 11. října 2019 22:13 )

Chytrolíne, Forbes hovoří o majetku Babiše, nikoli koncernu, takže trochu mimo mísu. Další otázkou je, jakými metodami ten koncern budoval. O některých z nich dobře víme, že?

PPP150W ( 11. října 2019 10:35 )

Pokud vás nezajímá cokoli z toho, co jsem napsal, je to samozřejmě vaše věc. Ovšem v tom případě naprosto nechápu, proč jste se vůbec k mému příspěvku vyjadřovala, reagovala na něj. Vy jste pouze demagog s klapkami na očích, který si zidealizoval člověka, jehož slibům uvěřil až do té míry, že nechce vidět ani slyšet, jak si přišel k obrovskému majetku. Ono to totiž úzce souvisí a pokud při tom dělal nečisté věci, lze předpokládat, že je bude dělat dál a o to jde, nikoli o závist, kterou jste mi přiřknula. Věřte si čemu chcete, ale příště raději nereagujte na příspěvky, ke kterým nebudete schopna vést racionální debatu místo demagogických plků s absencí jakýchkoli použitelných faktů. Víra v Babiše je jediný argument, který jste schopna donekonečna omílat a to je pro standardní diskusi zatraceně málo madam.

PPP150W ( 10. října 2019 21:41 )

To snad není pravda. Vám to fakt asi stačí. Že jsem ztrácel čas.

PPP150W ( 10. října 2019 19:00 )

Jusa, vy jste zcela mimo. Vám něco vysvětlovat je ztrátou času. Vy jste vůbec nepochopila co tady píšu. Vy si melete své dogma bez ohledu na obsah textu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa