Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Bývalý ministr náhle zemřel. „Jan byl laskavý člověk,“ vzpomíná prezident Polska

Autor: ČTK, tva - 
9. října 2019
16:40

Bývalý polský ministr životního prostředí Jan Szyszko, který svého času povolil rozsáhlé kácení v jednom z posledních nedotčených pralesů v Evropě, ve středu náhle zemřel ve věku 75 let. Oznámil to polský prezident Andrzej Duda.

„Mám velmi smutnou, nečekanou zprávu. Dnes před polednem zesnul profesor Jan Szyszko. Vědec a politik, ale hlavně dobrý a laskavý člověk, vášnivý milovník přírody, ke kterému jsem choval velké sympatie a úctu,“ napsal Duda na twitteru.

Szyszko byl ve třech vládách

Szyszko usiloval o zvolení do parlamentu v nedělních volbách na kandidátce vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). V jejích třech vládách býval ministrem životního prostředí, naposledy v letech 2015 až 2018.

Toto poslední působení v kabinetu provázely velké spory kvůli intenzivnímu kácení v Bělověžském pralese na východě Polska. Těžbu v chráněném území zapsaném na seznamu světového dědictví UNESCO a útočišti zubrů Szyszko vysvětloval bojem s lýkožroutem.

Kácení pomocí těžké techniky i v nejcennější zóně napadla Evropská komise a soud Evropské unie rozhodl, že těžba je nezákonná. Szyszko přestal být ministrem asi tři měsíce před verdiktem.

Zobrazit celou diskusi