Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Parašutistky zemřely při tragédii u Baltu. Vítr je odnesl nad moře, ke břehu se nedostaly

Autor: ČTK, for - 
5. srpna 2019
23:15

Čtyři parašutisty - dva muži a dvě ženy - v pondělí silný vítr zavál od polského pobřeží do Baltského moře. Oba muži se dostali na břeh vlastními silami, ale ženy se nepodařilo zachránit, uvedla polská televize TVN 24.

 „Po osmé hodině večer jsme dostali hlášeni, že čtyři parašutisty, létající nad městem Kolobrzeg, odnesl vítr a dopadli do moře,“ řekl mluvčí hasičů Tomasz Kubiak. „Muži se dostali z vody sami, po obou ženách se pátralo. Záchranáři je po nalezení a vytažení z vody předali zdravotníkům, ale po téměř hodinovém oživování lékař konstatoval smrt obou žen,“ dodal.

Podle listu Gazeta Wyborcza je možné, že došlo ke špatnému vysazení parašutistů z letadla, startujícího z polního letiště, využívaného jen během letní sezony různými aerokluby z celé země.

Zvláště v situaci, kdy parašutisté mají přistát na pláži, je podle expertů důležité dbát na sílu a směr větru, aby parašutisté nepřistávali do moře, kde je krajně obtížné udržet se s těžkým vybavením na hladině. Každopádně by takovým skokům měla asistovat motorová loď, aby v případě potřeby mohla parašutistům pomoci.

Zobrazit celou diskusi