Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Putina trápí démoni.“ Šaman Saša je šel vyhnat do Kremlu, zavřeli ho na psychiatrii

Autor: ČTK, simao - 
6. října 2019
17:55

Chtěl prý vyhnat démony z ruského prezidenta Vladimira Putina. Místo toho čelí ale Alexander Gabyšev alias Šaman Saša, jak mu také říkají, obvinění z extremismu. A hrozí mu i to, že bude prohlášen za nepříčetného. Na podporu šaman, který vyrazil do Moskvy pěšky se svým dvoukolákem a jurtou a chtěl do Kremlu přijít v srpnu 2021, demonstrovali o víkendu lidé v sibiřském Jakutsku.

Ruská policie informovala o 45 demonstrantech, organizátoři akce počet účastníků odhadli na více než dvě stovky, uvedl server Newsru.com.

„Lidé přicházeli a odcházeli, ale dohromady se jich sešlo asi 200. To lze doložit množstvím podpisů, které jsme na šamanovu podporu shromáždili,“ řekla poslankyně oblastního sněmu Sulustaan Myraanová.

Poslankyně ocenila, že bez ohledu na mráz a sněžení a na strach z úředního či policejního postihu lidé přišli na Leninovo náměstí s transparenty s hesly typu „Já/my jsme šaman“, „Svobodu Alexandru Gabyševovi“ či „Ruce pryč od šamana Saši“ a „Rusko je s tebou“.

Demonstranti zdůrazňovali, že Gabyšev má právo na svobodu svědomí, cestování a vyjadřování, které zaručuje i ruská ústava. Gabyšev označil Putina za výtvor temných sil, které může zvládnout pouze šaman.

Video  Když Putin tančí: Ruský prezident přijel na svatbu rakouské ministryni zahraničí  - Reuters
Video se připravuje ...

Vyrazil pěšky do Moskvy, skončil na psychiatrii

Gabyševa však úřady uvěznily a zavřely do psychiatrické léčebny poté, co se z Jakutska vydal pěšky do Moskvy za svým posláním. „To, jak režim reaguje na vyhánění démonů, je podivné a podezřelé,“ usoudil místní aktivista opozičního hnutí Levá fronta Artur Dron. Pozastavil se nad tím, že šamana si nikdo nevšímal, dokud žil v nebezpečné tajze, ale jakmile se vypravil do Moskvy, „hned ho chytili a zavřeli“.

Dojduna Dogordurovová, jedna z demonstrantek, zdůraznila, že zná šamana osobně a podle ní vůbec není nepříčetný. „Jakmile někdo začne říkat pravdu, hned ho prohlásí za blázna. Ale Gabyšev jen otevřeně řekl to, co si všichni myslíme,“ citovala ji ruská média.

Odvlekli ho ho ozbrojenci?

Zprávy o zatčení šamana jsou přitom poměrně divoké. Objevily se spekulace, že Gabyševa u vesnice Vydrino na hranici regionu Burjatska a Irkutské oblasti unesli ze stanového tábora ozbrojení a maskovaní muži, zřejmě příslušníci bezpečnostních složek.

Umísťování do psychiatrických léčeben bylo v dobách Sovětského svazu hojně užívaným prostředkem vůči kritikům režimu.

Do Moskvy chtěl přijít v srpnu 2021

Od března, kdy se z Jakutska vydal na cestu, urazil jednapadesátiletý Gabyšev ze své plánované trasy 3000 kilometrů. Tempem 20 kilometrů za den hodlal dosáhnout ruské metropole v srpnu 2021.

Táhl za sebou malý dvoukolák, v němž měl uloženy všechny své osobní věci, včetně tradiční jurty, v níž přespával. Během cesty se ochotně bavil s místními lidmi i novináři a postupně nabíral podporovatele, z nichž někteří se k němu připojili na část cesty nebo mu věnovali peníze či jídlo.

Šaman vzkázal: Budou mě soudit za extremimus

Pak přišlo jeho zadržení. „Soudit mě budou za extremismus, za výzvu ke svržení vlády. Advokáta mám, budu se soudit,“ uvedl šaman v přepisu telefonního rozhovoru, který se objevil na sociálních sítích.

Šamana z psychiatrie údajně propustili na den do hlídaného domu jeho sestry v Jakutsku. Jeho pobyt v psychiatrickém zařízení později potvrdily i zdravotnické orgány v Jakutsku. Za extremismus šamanovi podle právníka opoziční organizace Otevřené Rusko hrozí až čtyřleté vězení.

doktormediciny ( 6. října 2019 19:11 )

Je to krasny clanek k obveseleni ....U te ryby neni jasne, jestli ječ to okmoun nebo candat.Tercium non datur..

Zobrazit celou diskusi