Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Chlapce (14) postřelil policista ostrými. Bránil se prý v Hongkongu zápalným lahvím

Autor: ČTK, tva - 
4. října 2019
20:39

Hongkongská policie v pátek při potlačování násilných protestů opět použila ostré náboje a jeden zasáhl čtrnáctiletého chlapce. Mladík musel být hospitalizován, informoval hongkongský list South China Morning Post. Ulice města pod čínskou správou v pátek zaplnily tisíce lidí. Protestující tentokrát vyjadřovali hlavně nespokojenost s rozhodnutím vlády zakázat zahalování obličeje, který podle tamních médií vstoupil v platnost o půlnoci (18:00 SELČ).

Policie potvrdila, že jeden z jejích příslušníků použil ostrou palbu, když ho ve čtvrti Yuen Long napadla velká skupina demonstrantů. Na policistu v civilu dvakrát hodili zápalnou láhev. „Policista spadl na zem a vypálil, protože jeho život byl v ohrožení,“ uvedla policie v prohlášení.

Bezpečnostní složky zároveň odsoudily „demonstranty za napadání policistů a riskování životů ostatních“ a upozornily, že v případě nutnosti použijí odpovídající sílu k rozehnání davu a zatčení viníků.

Demonstranti rozbíjejí výlohy a zapalují ohně

Při incidentu, který se stal kolem deváté hodiny večer místního času (15:00 SELČ), byl podle všeho postřelen 14letý chlapec, uvádí bez dalších informací hongkongský list. Mladík byl předán zdravotníkům a následně převezen do nemocnice.

Tisíce lidí tak znovu zaplnily hongkongské ulice, kde tentokrát vyjadřují svou nespokojenost s rozhodnutím vlády zakázat zahalování obličeje při demonstracích. Davy na několika místech ve městě rozbíjí výlohy obchodů, zapalují ohně a poškozují vybavení stanic metra. Policie je rozhání slzným plynem a vodními děly, napsal hongkongský list South China Morning Post.

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová v pátek na tiskové konferenci oznámila zákaz zakrývání tváře při demonstracích v rámci výjimečných pravomocí, pocházejících ještě z britské koloniální éry a uplatněných poprvé za 50 let. Krok má napomoci ukončit měsíce trvající protesty a rostoucí násilí ve velkoměstě, ovládaném Čínou.

Proti zahalování obličeje v Hongkongu protestují tisíce lidí (4. 10. 2019) Proti zahalování obličeje v Hongkongu protestují tisíce lidí (4. 10. 2019) | ČTK

„Policisté také nosí masky, proč nemůžeme my?“

Demonstranti už se v ulicích srocovali před vládním rozhodnutím, protesty však s přicházejícím večerem nabíraly na intenzitě. Někteří z kovových zábradlí stavěli barikády a blokovali ulice, další rozbíjeli stanice metra. Protestující také založili několik ohňů, například v pobočce čínské banky, nebo pálili čínskou vlajku. Další rozbíjeli výlohy obchodů. Policie uzavřela desítky stanic podzemní dráhy a některá obchodní centra.

Zákaz nošení masek, který podle místních médií vstoupí v platnost od tamní půlnoci (18:00 SELČ), demonstranti zjevně respektovat nehodlají. Převážná většina z nich si jimi zakrývá obličeje i při večerních výtržnostech, píše agentura Reuters. „Zatknou 100 000 lidí v ulicích? Vláda se nás snaží zastrašit, ale teď si nemyslím, že by se lidé báli,“ uvedl jeden z protestujících, který se představil jako Lui.

„Hongkongští policisté také v práci nosí masky. ...Takže já budu tu svou všude nosit taky,“ poznamenal další z demonstrantů.

Několik měsíců trvající protesty původně v Hongkongu začaly nesouhlasem s navrhovaným zákonem o vydávání obviněných do pevninské Číny, ale mezitím se požadavky demonstrantů rozšířily mimo jiné o svobodné volby a vyšetřování policejní brutality. Demonstranti v bývalé britské kolonii kritizují to, co považují za plíživé zasahování Pekingu do záležitostí jejich města i přes příslib autonomie podle principu „jedna země, dva systémy“.

Jen-clovek ( 5. října 2019 06:55 )

Škoda že si naše policie nebere přiklad treba na milion chca.nek !

santikxauz ( 5. října 2019 05:45 )

V USA by určitě chlapec po napadení policisty odpočíval v márnici.

gabreta ( 4. října 2019 22:31 )

Jó, Hongkong není Kyjev aby na sebe nechali policajti beztrestně házet Molotovovy koktejly a nechali se zabíjet!!

Zobrazit celou diskusi