Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Dlažební kostky versus slzný plyn. Boj o nákupní centrum nabral v Hongkongu na síle

Autor: ČTK, tva - 
22. září 2019
15:40

Demonstrace v Hongkongu se v neděli po poklidném začátku znovu vyhrotily. Policie zasáhla slzným plynem proti protestujícím před nákupním střediskem na předměstí Sha Tin, které radikální demonstranti předtím poničili spolu s přilehlou vlakovou stanicí. Lidé na ulicích zapálili barikády a házeli na policisty dlažební kostky. Menší skupiny protestujících se sešly také na některých místech v centru města, informoval hongkongský list South China Morning Post.

Asi tisícovka demonstrantů se začala v nákupním středisku scházet kolem 14:00 místního času (8:00 českého času). Zpočátku zpívali a skládali origami s prodemokratickými nápisy. Několik protestujících pak začalo lepit nálepky a také sprejovat nápisy na výlohy obchodů společností, které jsou podle nich napojeny na pevninskou Čínu.

Radikální skupina demonstrantů uprostřed nákupního střediska pošlapala čínskou vlajku, kterou poté roztrhanou hodila do blízké řeky. Na zem střediska protestující vylili mýdlovou vodu a vytrhali odpadkové koše a další vybavení. Sundali také velké skleněné tabule, které použili ke stavbě barikád.

Demonstranti ničili obchody a útočili na policisty

Po příjezdu policie demonstranti nákupní středisko opustili a přesunuli se ven, kde zapálili barikády a začali na policisty házet dlažební kostky a další předměty. Pořádkové síly odpověděly několika salvami slzného plynu, čímž protestující rozdělily na menší skupinky, které policisté dále pronásledovali.

Barikády, ničení obchodů a dlažební kostky proti policistům. Nepokoje v Hongkongu neberou konce (22. 9. 2019) Barikády, ničení obchodů a dlažební kostky proti policistům. Nepokoje v Hongkongu neberou konce (22. 9. 2019) | Reuters

Úřady nákupní středisko i přilehlou vlakovou stanici uzavřely. Kromě toho omezily provoz i na stanici Nam Cheong, kterou poničila jiná skupina demonstrantů.

Policisté také zasahovali na stanici Kowloon, kterou dopravní společnost rovněž z bezpečnostních důvodů uzavřela. Asi 50 policistů zde zasáhlo proti stovce demonstrantů, kteří se rozutekli se do přilehlého luxusního nákupního střediska v budově mezinárodního obchodního centra, která je nejvyšší v této bývalé britské kolonii. Má 118 pater a sídlí v ní řada mezinárodních investičních bank a finančních společností.

santikxauz ( 22. září 2019 16:00 )

V EU by si s nimi policie rychle poradila,viděli jsme,jak demokraticky zasáhla ve Francii a Katalánsku.

Zobrazit celou diskusi