Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Letiště v Hongkongu má ochromit masivní protest. Bez letenky tam nikdo nesmí

Autor: ČTK, kal - 
22. září 2019
08:25

Narušit provoz místního letiště, které je jedno z nejrušnějších v Asii i ve světě, se v neděli znovu pokusí aktivisté v Hongkongu. Úřady se obávají opakování scénáře ze začátku září, kdy tisíce protestujících chod letiště na několik dní ochromily. Přijaly proto výjimečná opatření a značně omezily dopravu, informovala agentura Reuters.

Expresní vlak, který spojuje letiště s centrem města, v neděli zastavuje jen na konečných. Zastávku v centru od rána hlídají desítky těžkooděnců. Do vlaku a do letištních terminálů smějí vstoupit jen cestující, kteří se prokážou platnou letenkou.

„Na internetu se objevují rady, jak použít falešných palubních letenek nebo dokladů o rezervaci, aby se lidé dostali do prostor terminálů. Letištní správa připomíná, že takové jednání by mohlo být považováno za používání padělku,“ uvedla společnost, jež hongkongské letiště provozuje.

Na letiště i s 12hodinovým předstihem

Podle listu South China Morning Post se cestující v očekávání komplikací vydávají na letiště až 12 hodin před odletem.

Prodemokratické demonstrace v Hongkongu pokračují již přes tři měsíce. Policie se s protestujícími střetla i v sobotu na předměstí Tuen Mun a později znovu u železniční stanice Yuen Long. Demonstranty rozháněla slzným plynem a gumovými projektily. Podle policie však demonstrovalo jen několik tisíc lidí, tedy výrazně méně, než v minulých týdnech.

Další protest je v nákupním centru

Kromě snah o zablokování letiště byl na neděli ohlášen také další protest v nákupním středisku na předměstí Shatin.

Obrázky pouličních nepokojů, vysílaných po celém světě, jsou podle agentury Reuters pro Peking zdrojem velké ostudy. Na začátku října se totiž chystají oslavy 70. výročí založení Čínské lidové republiky. Úřady v Hongkongu už kvůli možným protestům zrušily plánovaný ohňostroj.

V Hongkongu se konají masové protivládní demonstrace od letošního června. Lidé začali původně protestovat proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, jehož schvalování už správkyně Hongkongu Carrie Lamová slíbila stáhnout. Protesty ale pokračují a jejich účastníci požadují vyšetření údajných násilností ze strany policie při demonstracích, propuštění zadržených a obecnější demokratické reformy, včetně svobodné volby správce Hongkongu.

Zobrazit celou diskusi