Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Parodie na spravedlnost.“ Vědec varoval před rakovinou ze znečištění, sedí v turecké base

Autor: ČTK, tva - 
27. září 2019
09:38

Turecký soud ve čtvrtek poslal na 15 měsíců do vězení vědce Bülenta Sika, který loni uveřejnil výsledky vládní studie, jež ukázala souvislost mezi nebezpečným znečištěním životního prostředí a výskytem rakoviny na západě Turecka. Nevládní organizace Amnesty International (AI) rozsudek označila za parodii na spravedlnost, uvedla ve čtvrtek agentura AFP.

Sik se spolu s dalšími vědci podílel mezi lety 2011 a 2015 na studii zadané tureckým ministerstvem zdravotnictví. Jejím závěrem bylo, že znečištění vody, půdy a potravin v některých průmyslových oblastech na západě země souvisí se zvýšeným výskytem rakoviny u místních obyvatel.

Vědci zmínili především průmyslovou zónu Dilovasi, která leží asi 80 kilometrů od Istanbulu, a kde sídlí řada chemických a hutnických závodů. Lidé žijící v jejím okolí podle nich trpí rakovinou daleko častěji, než je mezinárodní průměr.

Erdogan se mstí za puč, mezinárodní kritice navzdory

Sikovi se zdálo, že vláda nehledě na jasné závěry studie nepřijímá ve věci žádná opatření. Napsal proto o výzkumu několik článků do opozičního deníku Cumhuriyet. Úřady ho následně začaly stíhat za vyzrazení utajovaných informací.

„Studie jasně ukázala, do jaké míry byly vodní zdroje kontaminovány toxickými látkami,“ řekl Sik po vynesení rozsudku novinářům. „Rozhodnutí soudu ukazuje, že výsledky studií, které se přímo týkají veřejného zdraví, mohou být zamlčovány. To je nepřijatelné,“ dodal vědec.

„Turecké úřady by místo toho, aby skrze soudy pronásledovaly lidi bijící na poplach, měly tento významný problém pro veřejné zdraví prošetřit,“ prohlásil Andrew Gardner z turecké pobočky AI.

Organizace zabývající se ochranou životního prostředí a lidských práv dlouhodobě obviňují tureckou vládu, že navzdory rychlému rozvoji průmyslu v určitých regionech nevynucuje předpisy na ochranu životního prostředí.

Po zmařeném puči z roku 2016 zahájil režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana rozsáhlou vlnu zatýkání. Za mřížemi je nyní téměř 80 000 lidí, včetně řady zaměstnanců deníku Cumhuriyet. Úřady také postavily mimo službu nebo zcela propustily 150 000 státních zaměstnanců a příslušníků ozbrojených sil.

Opozice a organizace na ochranu lidských práv vládu obviňují, že pokusu o puč využívá k pronásledování svých odpůrců. Úřady se ale hájí tím, že jde o opatření nutná k zajištění národní bezpečnosti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi