Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Putin a Erdogan obdivovali nové ruské dopravní letadlo. A jednali o zbraních i Sýrii

Autor: ČTK, tva - 
27. srpna 2019
21:00

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý spolu se svým ruským hostitelem Vladimirem Putinem sledoval první veřejné představení nového ruského letounu MS-21, který má konkurovat americkým boeingům a evropským airbusům v nejpopulárnější kategorii dopravních letadel.

Na moskevské letecké výstavě oba prezidenti také zhlédli letovou ukázku a pak si prohlédli kokpit nejnovější ruské stíhačky Su-57, o které se v tureckém tisku spekuluje jako o možné náhradě amerických letounů F-35. Jejich dodávku Spojené státy zrušily po tureckém nákupu ruského protiraketového systému S-400.

Putin při této příležitosti oznámil, že do Turecka právě dorazila další baterie tohoto vyspělého zbraňového systému. „Ráno se uskutečnila další dodávka,“ řekl Putin podle agentury TASS.

Erdogan chce také technologie a práva na výrobu

Ruský prezident také uvedl, že jednal se svým hostem i o možnostech společné výroby letecké techniky. „Jednali jsme o spolupráci ohledně (stíhaček) Su-35 a dokonce i ohledně Su-57. Mnohé zaujalo naše turecké partnery, a to nejen z hlediska získání, ale i společné výroby,“ uvedl s tím, že ruská strana je připravena tyto otázky projednat. Erdogan potvrdil zájem nejen získat ruské zbraně, ale i právo na jejich výrobu a příslušné technologie, ať jde o S-400 či o vojenská letadla.

Putin a Erdogan spolu rovněž hovořili o situaci v syrské provincii Idlib a shodli se na krocích, které povedou ke zničení tamních „teroristů“.

Spolu s tureckým prezidentem jsme stanovili další společné kroky, které povedou k neutralizaci teroristických hnízd v Idlibu a normalizaci situace v oblasti a tím pádem v celé Sýrii,“ uvedl na společném brífinku Putin. Ruský prezident zároveň dodal, že Erdogan zdůraznil, že Sýrie by měla zůstat sjednocenou zemí.

Ofenzivu na severozápadě Sýrie v provincii Idlib, kde žijí asi tři miliony lidí, a okolí zahájila Ruskem podporovaná syrská armáda letos v dubnu. Do tohoto regionu se v předchozích letech uchylovali povstalci i radikálové z ostatních částí Sýrie poté, co vláda syrského prezident Bašára Asada dostávala zpět pod svou kontrolu území ztracená v občanské válce, jež vypukla v roce 2011.

Erdogan na tiskové konferenci prohlásil, že ofenziva syrských vládních vojsk narušila klid, nastolený Tureckem a Ruskem v Idlibu, a útoky na turecká postavení označil za nepřijatelné.

Největší skupinou, která stojí proti vládnímu vojsku a jeho spojencům v Idlibu, je Haját Tahrír aš-Šám (HTS), známá dříve jako fronta An-Nusra nebo syrská Al-Káida. V oblasti působí i skupiny, které podporuje Turecko. V posledních dnech dobyla syrská armáda v důsledku intenzivních leteckých útoků a dělostřelecké palby území na jihu provincie Idlib a na severu sousední provincie Hamá.

PPP150W ( 28. srpna 2019 06:54 )

Erdogan by si měl vybrat.

Taurus70 ( 27. srpna 2019 21:54 )

Turkovi neverit ani slovo je to stejne jako se Zidem👿👿

Zobrazit celou diskusi