Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Richard přišel o domov i 4 z 5 koček. Lidé prchali před záplavami ve Španělsku

Autor: Darina Jíchová - 
18. září 2019
15:15

Bleskové záplavy naprosto zdevastovaly okres Vega Baja v jihozápadním Španělsku. Po přívalových deštích se ze svých břehů vylila řeka Segura a brala s sebou všechno, co jí stálo v cestě. O naprosté zkáze promluvil britský přistěhovalec, který přišel o dům i o své milované kočky. Zachránil jen sebe a manželku, z jeho domova přežila pouze lednička, informoval deník Daily Mail.

Richard Cavender se s manželkou Liesl do Španělska odstěhoval kvůli práci, vytvořil si tam nový domov, o který ale kvůli záplavám minulý pátek přišel. Po pěti dnech se vrátil na místo neštěstí, z domu zbyly jen ruiny, manželčino auto odnesla voda devět metrů od místa, kde ho nechala zaparkované. 

„Ztratil jsem všechno,“ sdělil tisku Richard a při pohledu na zničené město jen stěží přemáhal slzy. Popsal také, že s manželkou v pátek narychlo opustili dům, aby se před vodou zachránili. „Brali jsme jen pasy a nějaké peníze,“ uvedl Cavender. Doplnil, že kvůli vodě se do města mohli vrátit teprve v úterý.

Britovi zůstala jen žena s ledničkou

Manželé doufali, že u domu najdou svoje domácí mazlíčky, které při zběsilém úprku zanechali doma. „Tady jsem míval pracovnu, tohle byla zahrada, uprostřed které stával náš dům,“ Cavender si spoušť natočil. „Tohle je místo, kde jsem slavil 50. narozeniny, kde jsme s Liesl slavili 25. výročí naší svatby,“ vypráví na záběrech.

Na videu se nejdřív snažil vtipkovat. „Jsem hrdým vlastníkem největšího plaveckého bazénu s protiproudem v okolí,“ prohlásil Cavender, když viděl řeku, která si uprostřed města vyryla nové koryto. Hlas se mu ale zlomil, když mluvil o ztrátě domácích mazlíčků. Cavenderovi se podařilo najít jednu z jeho pěti koček, ostatní záplavy zřejmě nepřežily. Ulici, na které žili, voda téměř celou srovnala se zemí. Po živlu zůstaly jen trosky pokryté bahnem.

Meteorologický fenomén gota fría

Region v pátek zasáhl mimořádně silný déšť spojený s bouří, který rozvodnil Seguru. Situaci ještě zhoršila protrhnutá přehrada Santomera. Voda se oblastí prohnala ohromnou silou a rychlostí, podle meteorologů domy neměly šanci takový nápor vydržet. V regionu došlo k meteorologickému fenoménu známému „gota fría“, kdy obrovská masa ledového vzduchu, která se drží ve výšce od 5 do 10 kilometrů, způsobuje bouře, přívalové deště, a někdy dokonce i sněžení. 

Sbírka na podporu manželů

Na podporu Cavenderových vznikla sbírka, lidé na ně zatím vybrali více než 145 tisíc korun. „Oba pracovali z domova, o který přišli, v současnosti tak nemají žádný zdroj příjmu,“ informuje fundraiserový web GoFundMe. „Pojištění ve Španělsku se nevztahuje na přírodní katastrofy. Cavendrovi se musí obrátit na vládu se žádostí o odškodné, bude ale trvat několik měsíců, než dostanou peníze,“ vysvětlil web.

„Do té doby jsou v podstatě bezdomovci, mají jen oblečení, ve kterém utekli, a nic víc,“ dodali ve sbírce na manžele. Cavenderovi se tisku svěřili, že jim útočiště nabídl další britský přistěhovalec, který má ve Španělsku vilu.

Zobrazit celou diskusi