Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ambiciózní vdova chystá návrat do politiky? Vrátila se do sídla Mugabeho (†95)

Autor: Darina Jíchová - 
16. září 2019
22:10

Státním pohřbem dlouholetého autoritářského vůdce Roberta Mugabeho (†95) skončila pro obyvatele jedna éra. Lidé zimbabwského exprezidenta milovali i nenáviděli a pohřeb jim měl nabídnout jisté vyrovnání se s jeho vládou. Klid a jakousi nostalgii narušila žena v černém závoji, která se „klátila“ nad rakví, vdova po diktátorovi Grace Mugabeová, jež byla v posledních letech snad ještě víc nenáviděná než politik. Politologové spekulují o tom, zda bývalá první dáma nerozehraje další kolo „hry o trůny“, uvedla stanice BBC.

Smrt Mugabeho v lidech vyvolala mnoho emocí: úlevu, smutek, netečnost či vztek. Pohled na zahalenou vdovu ale některé přímo rozzuřil, její postavu si spojují s pokrytectvím a korupcí. Její výstup na pohřbu přirovnali k zápletce politické telenovely.

Zemřel bývalý diktátor a exprezident Zimbabwe Robert Mugabe. Bylo mu 95 let, rezignoval teprve nedávno. Zemřel bývalý diktátor a exprezident Zimbabwe Robert Mugabe. Bylo mu 95 let, rezignoval teprve nedávno. | Reuters

Bývalá první dáma byla výbušná

Mugabeová poznala svého manžela, když v prezidentské kanceláři začala pracovat jako sekretářka. Po svatbě proslula zvláště svými opulentními výjezdy za nákupy a ohnivým temperamentem. O její agresivitě svědčí i skandál ze srpna 2017, kdy někdejší první dáma drsně zmlátila modelku elektrickou šňůrou. Byla vždy velmi ambiciózní, za podivných okolností se jí podařilo získat doktorát a následně vstoupit do politiky.

Řada politologů se domnívá, že vojenský puč z roku 2017 nevyprovokoval Mugabe, ale jeho ambiciózní žena, o které se předpokládalo, že se stane jeho nástupkyní. Po převratu utekla ze země a zimbabwská vláda byla odprošena a „vyčištěna“ od jejího pletichaření. Teď je zpátky. Co to znamená pro Zimbabwe?

„Možná přijela jen pohřbít manžela, ale možná taky ne. Grace má tuhý kořínek. Zůstane tady. Bude čelit perzekuci, ale zůstane,“ domnívá se jeden z jejích politických spojenců Patrick Zhuwao, který je zároveň synovcem Mugabeho. Ze strachu o svou svobodu a život se strýcova pohřbu neúčastnil a zůstal v zahraničí.

Politická přetahovaná o pohřeb exdiktátora

Mugabeová se za týden, co je zpátky v Zimbabwe, sice objevila na veřejnosti, do politické situace se ale zasáhnout nepokusila, vyjma krátké „přetahované“ o tom, kde bude její manžel pohřben.

Od momentu, kdy přistálo letadlo s Mugabeovým tělem, se prezentovala jako truchlící vdova, předvedla znovu svou výbušnou povahu, až když se snažila překazit plány na státní pohřeb. Rodina bývalého prezidenta se nakonec podvolila vládě.

Pokud by se takhle zachovala jakákoliv jiná vdova v jakékoliv jiné zemi, dalo by se to podle odborníků přejít, situace v Zimbabwe je ale výjimečná. Mugabeová by svůj vzdor mohla použít pro politický comeback. Podařilo se už vdově po diktátorovi narušit vládu prezidenta Emmersona Mnangagwy? Jeho smutečnímu projevu nikdo nezatleskal, značí to snad, že Mugabeová v zemi stále drží nějakou moc? To jsou otázky, které zajímají politology i novináře.

Mugabeová zůstává v Zimbabwe

„To je důvod, proč o situaci mluvíme jako o politické telenovele,“ vysvětlili odborníci. Pravda je zřejmě někde mezi, nejpravděpodobnější je, že se Mugabeová dohodne s vládou.

Bude usilovat o to, aby mohla zůstat v zemi a měla přístup ke svým financím a zároveň udržela rodinu mimo vězení. Je možné, že dohody už dávno dosáhla. Vypadá to, že prozatím se bývalá dáma vrátila do svého honosného sídla, u kterého chce nechat vybudovat mauzoleum pro manžela.

Lubomír Babáček ( 16. září 2019 23:00 )

Diktátorově opičce se stýská po luxusu a blahobytu na který si navykla ve svém životě. Není divu, že se jej nechce jen tak zbavit a tak kouká, kterak si prodloužit bezstarostný život i po smrti vládce. Zcela očekávaná zlatokopecká úvaha této ženy.

Zobrazit celou diskusi