Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Technická univerzita zvýhodní studentky: U přijímaček dostanou 10 bodů navíc

Studenti před univerzitou, (ilustrační foto).
Studenti před univerzitou, (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Darina Jíchová - 
13. září 2019
18:00

Vedení Technické univerzity v Sydney (UTS) bojuje s genderovou nevyvážeností, a proto rozhodlo, že pro příští akademický rok bude upřednostňovat studentky, které se na jejich školu hlásí, před studenty. Toto zvýhodnění bude platit pouze pro obory strojírenství, stavební management a informační technologie, informovala stanice CNN.

„Máme ženský problém a hodláme s ním něco udělat,“ oznámila UTS. V oficiálním prohlášení následně vysvětlila, že pokud studentky hlásící se na školy nedosáhnou požadovaných bodů nutných k přijetí a ocitnou se těsně pod hranicí, bude jim uděleno navíc 10 bodů, aby se do programu dostaly. Univerzita doufá, že se jí tak podaří přilákat více žen.

Australanek v technických oborech je minimum 

Ženy v Austrálii tvoří tu „vzdělanější“ většinu, ze všech vysokoškolsky vzdělaných lidí jsou 58 procent právě Australanky. Jen 28 procent z nich si ale ke studiu vybraly technický obor, nejhůře je pak na tom stavitelství, tomu se věnuje jen 11 procent žen.

„Je nutné, aby naše vzdělávací instituce podporovaly dívky a ženy a pomohly jim vytvořit si a osvojit si vědomosti z každého odvětví. Díky tomu pak budou ženy hledat kariéru ve všech oborech i v těch technických,“ prohlásila profesorka UTS Arti Agarwalová, která je zároveň šéfkou programu Ženy na UTS.

Ženy nebudou mít jednodušší studium

UTS zdůraznila, že rozhodně studentkám, které se na jeden ze tří uvedených oborů dostanou s přidanými body, nezjednoduší zbytek studia. Dívky budou muset absolvovat všechny kurzy, stáže, testy a zkoušky jako všichni ostatní studenti. „Dostat se na školu je jen začátek. Těžká práce začne až potom, všichni děláme stejné úkoly a zkoušky. Je dost náročné udržet si dobré známky,“ komentovala chystané zvýhodnění Jessica Massihová, studentka magisterského oboru Stavební a environmentální strojírenství.

S plánovaným „zvýhodněním“ žen je spojena i kontroverzní otázka, a to zda se nejedná o diskriminaci. UTS se brání tím, že jejich projekt prošel přes Australskou antidiskriminační komisi, podle které akce UTS naopak „pomáhá napravit dřívější znevýhodňování“ žen. Univerzita má 10 let na to, aby program vyzkoušela, pak bude znovu přehodnocen.

UTS není jedinou australskou univerzitou, která přistoupila k řešení nevyrovnanosti. Také další vysoké školy zavedly různé výhody, aby dosáhly inkluze. Nevedl je k tomu pouze genderový nepoměr, ale také náboženský nebo etnický.

Česku studentek postupně přibývá

A jak to vypadá na českých univerzitách? Podle statistik ministerstva školství studentek technických oborů přibývá, důvodem je jak úbytek mužských studentů, tak rostoucí zájem žen o tato odvětví. Tento trend se dá v Česku sledovat od roku 2007, podíl studentek na technických vysokých škol stoupl za desetileté období z 24 na 32,13 procenta.

hafblaf ( 13. září 2019 21:34 )

Blondýnam 20.

Desterz ( 13. září 2019 19:00 )

Tak jestli tohle není pohlavní diskriminace jak řemen, tak jsem čínský bůh srandy.
Navrhuji totéž zařídit i u zkoušek na řidičský průkaz: každá žena automaticky hned dostane 10 bodů navíc. Však je to podle australanů pohlavně spravedlivé, no ne?
Další z neklamných důkazů, že se svět totálně zbláznil.

DBBS ( 13. září 2019 18:39 )

Nemáte tam třeba málo ***ů nebo kurev? Že by jste je taky mohli zvýhodnit. Tahle doba mě sere, samý zvýhodňování menšin na úkor normálních lidí 😠😠😠

Zobrazit celou diskusi