Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Indonésie hoří. Kouř dusí Singapur i obyvatele sousedních států

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
12. září 2019
11:00

Indonéské ostrovy Sumatra a Kalimantan se potýkají s rozsáhlými lesními požáry, shořelo už 930 tisíc hektarů půdy. Z oblastí byly evakuovány stovky lidí, s plameny bojuje více než 9 tisíc hasičů a dobrovolníků. Celý region je zahalen hustým kouřovým smogem, který nedusí jen Indonésany, ale také sousední Malajsijce a obyvatele Singapuru. Podle satelitních snímků je v Indonésii přes 1200 ohnisek požáru, informovala stanice CNN.

Úřady všech tří zemí vyzvaly občany, aby se vyhýbali dlouhému pobytu venku a pokud možno odložili náročné aktivity. „Lidé, kteří se necítí dobře, především starší občané a děti, jakož i lidé s chronickými srdečními a plicními onemocněními by měli vyhledat lékařskou péči,“ uvedl singapurský úřad pro životní prostředí, ministerstvo dopravy varovalo řidiče před sníženou viditelností.

Lesní požáry zachvátily Indonésii, kouřem se dusí i lidé v Singapuru a Malajsii. Lesní požáry zachvátily Indonésii, kouřem se dusí i lidé v Singapuru a Malajsii. | Reuters

Lidé by neměli vycházet

Do východomalajsijského státu Sarawak poslaly úřady půl milionu ochranných roušek, na 409 malajsijských škol kvůli kouři zrušilo vyučování. Míra znečištění vzduchu (API) v 11 ze 16 malajsijských států přesahuje únosnou hranici, podle ekologů je stupeň ohrožení na zdraví „vysoký až velmi vysoký“.

Požáry prý byly založeny úmyslně kvůli odlesňování, jedná se o stejnou příčinu, která má na svědomí devastující požáry v Amazonii. Indonéské úřady se snaží bojovat proti vypalování lesů. Usvědčeným žhářům hrozí pokuta ve výši až 16 milionů korun, případně 10 let ve vězení. Prezident souostrovního státu Joko Widodo se za nepříjemnosti omluvil soudnímu Singapuru a Malajsii a přiznal, že se „stydí za akci svých krajanů“.

Požáry mohou za tisíce předčasných úmrtí

Lesní požáry nejsou pro Indonésii žádnou novinkou, dochází k nim pravidelně. Asi k nejhoršímu došlo v roce 2015, kdy kouřový smog pokryl velkou část jihovýchodní Asie. Podle studie vědců z Harvardovy a Kolumbijské univerzity kvůli kouřovým částečkám tehdy jen v Indonésii předčasně zemřelo více než 90 tisíc lidí.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi