Další den, kdy se obyvatelům Moravskoslezského kraje bude špatně dýchat. Čidla na měřících stanicích opět vykazují nadlimitní hodnoty. Nejhorší je situace ve slezském okrese Karviná. Jde zejména o město Karviná (180 mikrogramů na m3), Český Těšín (172 mikrogramů na m3), Rychvald (160 mikrogramů na m3), nebo Věřňovice (166 mikrogramů na m3)Pro vyhlášení smogové situace je hranice 100 mikrogramů na m3.

Podniky musí omezit výrobu

V období zhoršených rozptylových podmínek vyhlašuje regulaci smogu Český hydrometeorologický ústav, kraj stanovuje závazná opatření. „Opatření se týkají vybraných velkých podniků, které mají svou činností na čistotu ovzduší vliv. Aktuálně se v našem kraji jedná o přibližně 15 podniků,“ říká k omezení výroby v průmyslových podnicích mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Za většinu znečištění zřejmě můžou Poláci

Jestli za problém v Moravskoslezském kraji může Polsko, vedou politici i veřejnost neustálé debaty. „Na polské straně se nachází přibližně půl milionu lokálních topenišť, zatímco na české straně hranice je jich desetkrát méně,“ uvedla ve své zprávě Ocelářská unie.

V Polsku smogovou situaci vyhlašují až při dvojnásobných hodnotách polétavého prachu, než je tomu u nás. Problém znečištění ovzduší v Polsku posuzují s menší naléhavostí. Například s kotlíkovými dotacemi začínají až nyní, přesto se kraj snaží s polskými sousedy jednat a situaci pozitivně ovlivňovat,“ dodává krajská mluvčí Birklenová.

VIDEO:  „Dusíme se a jsme nemocní.“ Vladimír kvůli špatnému ovzduší v Ostravě žaluje stát