Podle aktuálních hodinových koncentrací byla v pondělí odpoledne situace na většině území hodnocena jako špatná, místy stále ještě jako velmi špatná. Například stanice v Karviné vykazovala mezi 12.00 až 13.00 hodnotu 240 mikrogramů na metr krychlový.

„Přijeli jsme z Alp. Tam jen modré nebe a tady doma takový šok! Až se mi sevřel hrudník. Jsem alergička. Loni jsem kašlala 14 dní v kuse. Ale nedá se nic dělat, ven s pejsky musím,“ řekla Ostravanka Jarka (63).

Smog se podepisuje na zdraví i dalším. „Můj třináctiletý syn je silný alergik. V zimě chodí prakticky jen do školy a ze školy,“ líčí Denisa Barvíková (46). „Někdy je to těžko snesitelné,“ přidává se její tatínek Jiří Barvík (84).

S kočárkem vyrazila do parku v centru Ostravy Andrea (29). „Nadšená tedy zrovna nejsem. Drží se to tady v centru, kde bydlím. Kvůli malému chodím ven raději jen na hodinku. Je to komplikace, ale jako Ostravačka si musím zvyknout,“ dodala mladá maminka.

Varování pro lidi

Meteorologové doporučují lidem, aby omezili pohyb venku a zdrželi se venku zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání. „Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti. Doporučujeme maximálně omezit využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně používat veřejnou dopravu,“ uvedli meteorologové. Při regulaci musejí některé průmyslové podniky dodržovat regulační opatření včetně omezení výroby.