Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Výbuch poblíž amerického velvyslanectví otřásl Kábulem. Na výročí teroru 11. září

Autor: ČTK, for - 
10. září 2019
23:21

Poblíž amerického velvyslanectví v afghánském hlavním městě Kábulu zazněl silný výbuch. Informovala o tom agentura AP, podle níž exploze nastala krátce po půlnoci místního času (21:30 SELČ), tedy už v den výročí teroristických útoků z 11. září 2001. Bezprostředně po incidentu nebyly hlášeny žádné oběti. Média spekulují, že se jedná o odezvu hnutí Tálibán poté, co americký prezident Donald Trump ukončil mírové dohody.

Nad místem výbuchu se vznesl oblak dýmu. Nejmenovaný pracovník americké ambasády po telefonu AP potvrdil, že došlo k explozi, neuvedl však žádné další podrobnosti.

Jedná se pravděpodobně o první útok v Kábulu poté, co americký prezident Donald Trump v sobotu nečekaně ukončil mírové rozhovory s afghánským islamistickým hnutím Tálibán. Radikální hnutí v reakci pohrozilo tvrdou odvetou.

Mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid v prohlášení uvedl, že důsledkem Trumpova rozhodnutí budou jen další mrtví Američané a další ztráty na majetku Spojených států.

 

Při sebevražedném útoku Tálibánu z minulého týdne, který Trump prezentoval jako důvod pro ukončení mírových rozhovorů, zahynul americký a rumunský voják a deset civilistů. Několik dnů předtím sebevražedný atentátník ze stejného hnutí zabil nejméně 16 lidí a 119 jich zranil.

Podle AP je 11. září v Afghánistánu vždy citlivým dnem, kdy se pravidelně odehrávají útoky. Invaze Američany vedené koalice do Afghánistánu nedlouho po teroristických útocích z roku 2001 svrhla vládu Tálibánu, který poskytoval úkryt zosnovateli útoků Usámovi Bin Ládinovi.

Zobrazit celou diskusi