Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trump trucuje: Neprodáte Grónsko? Zrušil cestu do Dánska

Aktualizováno -
21. srpna 2019
09:22
Autor: ČTK - 
21. srpna 2019
07:24

Americký prezident Donald Trump dnes oznámil, že odloží schůzku s dánskou premiérkou, kterou neoslovila jeho nabídka ohledně koupě Grónska. Informovala o tom agentura Reuters. Zprávu o tom, že Trump uvažuje o koupi tohoto autonomního území Dánska a největšího ostrova na světě se zhruba 56.000 obyvatel, minulý týden přinesl americký list The Wall Street Journal.

„Dánsko je zcela výjimečná země s úžasnými lidmi, ale na základě komentářů premiérky Mette Frederiksenové, že nemá zájem prodej Grónska probrat, naši schůzku plánovanou za 14 dnů přeložím na jindy,“ napsal americký prezident na twitteru.

Trump měl Kodaň navštívit zpočátku příštího měsíce. Zástupce Bílého domu později uvedl, že americký prezident cestu zrušil.

Dánské politiky debata o Grónsku pobouřila. Premiérka Mette Frederiksenová ji označila za „absurdní“ a prohlásila, že Grónsko není na prodej. Bývalý předseda vlády Lars Lökke Rasmussen na twitteru napsal, že se ze strany amerického prezidenta musí jednat o „aprílový žert“. „Ale úplně mimo sezonu,“ dodal.

„Tím, že byla takto přímočará, premiérka ušetřila mnoho výdajů a úsilí jak Spojeným státům, tak Dánsku. Poděkoval jsem jí za to a těším se, že se (setkání) uskuteční někdy jindy v budoucnu, napsal Trump.

V neděli prezident sdělil, že zájem o koupi Grónska má ze strategických důvodů, dodal však, že momentálně to není priorita. V pondělí na twitteru zavtipkoval fotomontáží, že v Grónsku nemíní postavit mrakodrap Trump Tower. Nedlouho poté oznámilo americké velvyslanectví v Kodani, že je připraveno na návštěvu prezidenta v Dánsku, uvedla agentura AP.

Pro Washington má Grónsko nemalý bezpečnostní význam, poznamenal WSJ. Letitá dohoda s Dánskem dává USA prakticky neomezené právo využívat leteckou základnu Thule, která leží na grónském území 1200 kilometrů za polárním kruhem. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v květnu vyjádřil znepokojení nad agresivními postoji Číny a Ruska v Arktidě, která je potenciálně významnou lodní trasou a je bohatá na přírodní zdroje.

Spojené státy mají s nákupem cizích území své zkušenosti, i když poměrně dávné. V roce 1867 od carského Ruska koupily Aljašku, v roce 1803 od Francie rozsáhlé území kolonie Louisiana. Nabídku odkoupit Grónsko předložil Washington Kodani už v roce 1946, kdy za ostrov nabízel 100 milionů dolarů (dnes 1,3 miliardy, tedy přes 30 miliard korun).

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

PPP15OW ( 21. srpna 2019 09:15 )

Proč Ivanka?

Zobrazit celou diskusi