Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Maminka byla pro Araby „moc západní“. Holčičku (4) po udání exmanžela dali tchyni

Autor: tsv - 
18. srpna 2019
12:15

Američanka (32) z Washingtonu žijící v Saúdské Arábii přišla o opatrovnictví své holčičky (4). Její bývalý muž ji totiž nahlásil místním úřadům za to, že šla na podle něj nevhodný festival a navíc se až příliš obnažuje na sociálních sítích. Arabský soud rozhodl, že matka je až moc západní na to, aby mohla dceru vychovávat. A dítě skončilo u její tchyně. Kvůli zákazu opustit zemi se rodina bojí, že už svou dceru s vnučkou nikdy neuvidí. O případu informoval v neděli web Daily Mail.

Bethany Vierraová se do Saúdské Arábie přestěhovala v roce 2011 s cílem učit na tamní univerzitě. S místním mužem má dceru Zajnu, o kterou ale přišla. Matka je tu nová, je cizinka a nadále uznává zvyky své mateřské kultury. Musíme zajistit, aby se Zajna nedostala do styku se zvyklostmi a tradicemi své matky, zvláště v takto útlém věku,“ řekl podle CNN soudce případu při soudním řízení v červenci.

Jako důkaz, že Bethany nežije v souladu s islámskými obyčeji, použil její bývalý manžel fotografie ze sociálních sítí. Mužův právník využil jako argument u soudu převážně její účast na Nevadském festivalu Burning Man. Akci popsal jako ten nejzvláštnější festival na světě, kde lidé chodí v bizarním oblečení, jsou vzhůru celou noc obklopeni lidmi s divnými koženými botami, požívají návykové látky a pijí studené nápoje.

Právník jejího bývalého manžela také tvrdil, že Bethaniny sociální sítě jsou „plné nahoty, vzájemných interakcí obou pohlaví a dalších mnoha věcí, které se vylučují se zvyky a tradicemi našeho náboženství“.

Bethany u soudu sdělila, že její bývalý manžel byl verbálně agresivní a inklinoval k užívání drog. Muž však všechna obvinění znegoval a jelikož mají výpovědi žen v Saúdské Arábii u soudu pouze poloviční váhu výpovědí mužů, rozhodl se soudce ve prospěch otce Zajny.

Opatrovnictví připadlo jeho matce, babičce Zajny, se kterou muž bydlí. Tedy tchyni Američanky. „To, že otec nyní bydlí u své matky, je pravděpodobně pouze dočasný stav. Není totiž v mužské povaze setrvávat doma a zastávat otcovskou roli,“ řekl soudce.

Zatykač kvůli neumožněné návštěvě

Na Bethany byl vydán zatykač, jelikož neumožnila ex-manželi návštěvu její dcery, o plánované nařízené návštěvě však podle její matky Kathi nevěděla. Bethany má také zakázáno opustit zemi po dobu nadcházejících deseti let, toto nařízení však soud nijak nezdůvodnil. Americká ambasáda si je situace vědoma, ale z důvodu zachování soukromí odmítla případ komentovat.

Bethany se nevzdá, protože jde o její dceru, řekl ženin otec Myron Vierra. Také si ale uvědomujeme, že by kvůli případu mohla ztratit svůj život a že je možnost, že už ji nikdy neuvidíme. Milujeme naši vnučku a naše největší obava je, že už nikdy nespatříme ani ji.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině