Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Už žádní mrtví na Everestu? Nepál zavádí přísnější pravidla pro nejvyšší horu světa

Autor: ČTK - 
15. srpna 2019
06:56

Po letošní tragické sezoně, kdy na svazích Mount Everestu zahynulo nebo se pohřešuje celkem jedenáct horolezců, stanovily nepálské úřady přísnější pravidla pro zájemce o zdolání nejvyšší hory světa.

Nově budou muset mít horolezci, kteří žádají o povolenku ke vstupu na Everest, dřívější zkušenosti z nějaké hory v Nepálu, která je vyšší než 6500 metrů. Budou muset také doložit, že jsou v dobrém zdravotním stavu a bude je muset doprovázet vyškolený nepálský průvodce.

Nepálská vláda zřídila zvláštní komisi složenou z úředníků, odborníků na horolezectví a zástupců horolezecké komunity poté, co se úřady staly terčem kritiky za to, že na Mount Everest nechají jít každého, kdo zaplatí poplatek ve výši 11.000 dolarů (255.425 korun).

Letos v květnu při pokusu o výstup na Mount Everest zahynulo nebo je od té doby pohřešovaných devět lidí na nepálské straně hory a dva na tibetské. Šlo o jednu z nejtragičtějších sezon za poslední roky. Příčinou toho byla jak nezkušenost horolezců, tak i skutečnost, že se jich k vrcholu vydalo příliš mnoho. Pak ve frontě čekali v takzvané zóně smrti, kde je vzduch již moc řídký na to, aby v něm lidský organismus mohl dlouhodobě fungovat. Ocitli se tak v nebezpečí, že jim dojdou kyslíkové láhve.

Nicméně jistá členka komise nepálské vlády tvrdí, že horolezci umírali kvůli výškové nemoci, infarktu, vyčerpání a ne kvůli tlačenici. Nová povinnost, aby s každým horolezcem šel průvodce, mají zabránit turistům v tom, aby se pokoušeli vylézt na Mount Everest sami.

Na nepálském území se nachází osm ze 14 nejvyšších hor světa. Příjmy z cestovního ruchu spojeného s horolezectvím jsou pro tuto zemi klíčovým zdrojem příjmů a pracovních míst, napsala agentura Reuters. Pro letošní sezonu pro vstup na Mount Everest vydaly nepálské úřady 381 povolení. Toto období vrcholí v květnu, kdy pro výstup bývá nejpříhodnější počasí.

Video  „Cílem nesmí být vrchol, ale návrat. V horách musíte mít pokoru," říká himalájský horolezec Jaroš  - Blesk TV
Video se připravuje ...

pajato73 ( 15. srpna 2019 08:12 )

uz tam vidim tu budku, co kontroluje ty dokumenty a vydava vstupenky... ti Nepalci za penize udelaji tolik vyjimek, az tu horu zakazou uplne....

Zobrazit celou diskusi