Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poslanec to přepískl s photoshopem. Za snímek z ledovce sklízí posměch

Autor: Darina Jíchová - 
14. srpna 2019
19:10

Francouzský poslanec Éric Woerth se na svém twitteru pochlubil, jak šplhá po ledovci Aiguille d’Argentiere ve francouzských Alpách. Svůj sestup, případně výstup, z hory si ale podle uživatelů sociální sítě trochu „přibarvil“. Snímek zřejmě nechal upravit ve photoshopu, aby jeho zážitek vypadal poutavěji a působil nebezpečněji. Jak na twitteru, tak v tisku politik sklidil výsměch, uvedl deník The Guardian.

Woerth je obviněn z toho, že celý snímek otočil o 90 stupňů a politik ve skutečnosti leží na stěně hory a neslézá ji po laně. Tento fakt mají dokazovat i dvě osoby, které lze spatřit na pravém okraji fotky. Zdá se totiž, že tyto dvě postavy kráčí vzpřímeně a jištění lan rozhodně potřebují.

Francouzský poslanec Éric Woerth  sklízí výsměch kvůli fotce z ledovce, snímek si zřejmě trochu „upravil“. Francouzský poslanec Éric Woerth sklízí výsměch kvůli fotce z ledovce, snímek si zřejmě trochu „upravil“. | Twitter Érica Woertha

Lidi zmátl zip a vzpřímené postavy

Poslanec tvrdí, že fotka je skutečná a že ji rozhodně neupravoval. Woertha zarazilo a zároveň rozčílilo, že média věnují jeho příspěvku na sociální síti takovou pozornost. Snímek podrobnému zkoumání podrobili lidé na twitteru, kromě dvou postav uživatelé sociální sítě poukázali také na další faktory.

Zmátl je zip Woerthovy bundy, který visí kolmo ke stěně hory. Kdyby politik lezl dolu, nebo i nahoru, byl by prý zip souběžně s horou. Woerth vyzval lidi na twitteru, aby klidně kontaktovali horského průvodce, který ho na ledovci vyfotil, pokud chtějí důkaz o tom, že v Alpách skutečně lezl.

Odborník: Ledovec je náročný a v každém úseku jiný

„Jo a odpověď přijde: Dobrý den, tady ledovec, potvrzuji, že po mě pan Woerth vylezl,“ komentovali lidé posměšně politikovu výzvu. Za poslance se ale postavil horský průvodce Jean-Franck Charlet. „Já jsem Érica doprovázel, snímek je stoprocentně skutečný. Aiguille d’Argentiere je náročná hora, stalo se tam už mnoho nehod. Každý úsek je jiný,“ vypověděl Charlet.

„Éric je skvělý alpinista, tohle není jeho první výstup, má za sebou švýcarský Eiger, Matterhorn i hřeben Grandes Jorasses,“ doplnil Charlet. „Jsem ohromen tím, kolik kritiky a ironických komentářů vyvolá jedna fotografie. Ještě víc mě překvapuje, že se toho chytla národní i světová média, bez toho, aby kdokoliv kontaktoval autora snímku nebo odborníky,“ uzavřel Charlet.

prasatkopepicek ( 14. srpna 2019 21:33 )

Asi neco jako Zemanovo video na bezkach. Vypada to jako fotka, ale ve skutecnosti je to video a Zeman jen stoji a boji se pohnout

brano34 ( 14. srpna 2019 21:02 )

Co je na tom, že si zkouší cepín a mačky na rovině? Jedno lano zmuchlané, druhé do hada, ale přežil...

PavelSki ( 14. srpna 2019 19:41 )

Asi tak: Ano lezl tam, ano je to náročné, ano neupravoval to ve foto-s,

....ano v náročném terénu nebylo jednoduché držet foťák rovně, navíc na mne něco volal, natoč to

Zobrazit celou diskusi