Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Žena po venčení psa u rybníka skončila v nemocnici. Napadl ji aligátor

Američanka přežila útok aligátora, (ilustrační foto).
Američanka přežila útok aligátora, (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia.cz, Blesk - Veronika Zabilanská)
Autor: Darina Jíchová - 
14. srpna 2019
11:15

Vyšla si na procházku se psem kolem místního rybníčku, domů po svých už se ale nedostala. Na ženu v Jižní Karolíně při venčení jejího čtyřnohého miláčka zaútočil ve městě Sun City aligátor. Policie uvedla, že vyvázla s kousanci na zápěstí, ruce a noze, o závažnosti jejích zranění ale strážníci neinformovali. Pro tamní obyvatele vydali výstrahu před aligátory, lidé si mají dávat pozor v okolí rybníků, jezírek a lagun, ostražití by měli být hlavně v noci, uvedla televizní stanice ABC News.

Vše se seběhlo v pondělí kolem 22. hodiny tamního času. Žena vypověděla, že šla venčit psa k rybníku, který se nachází mezi její a sousedovou zahradou. Aligátor, kterého později odchytil tamní úřad přírodních zdrojů, byl dlouhý 2,7 metru.

Zvíře bylo utraceno, nicméně veterináři upozornili na to, že nejde s jistotou říct, že se jednalo o stejného plaza, který zaútočil na ženu. Aligátor se však pohyboval kolem místa napadení a odpovídal ženině popisu. Podle policistů nejsou útoky těchto predátorů v oblasti úplně běžné a vyzývají tamní občany k extrémní opatrnosti.

Největší nebezpečí hrozí v noci

„I když jsou tyto incidenty vzácné, prosíme obyvatele okresu Beaufort County i turisty, kteří se v okolí pohybují, aby byli opatrní, a to hlavně okolo rybníků a lagun. Největší nebezpečí hrozí v noci, kdy je omezená viditelnost,“ stojí v prohlášení úřadu tamního šerifa.

„Napadená žena zůstává už třetí den hospitalizována v nemocnci ve městě Savannah, modlíme se za její rychlé zotavení,“ doplnil mluvčí šerifa.

Expert Corbin Maxey, který sám aligátory chová, vysvětlil, jak se má člověk zachovat, když na něj predátor zaútočí. „Není jen důležité vědět, co dělat, ale hlavně co nedělat,“ sdělil Maxey novinářům a dodal: „Spíš na vás zaútočí pes, nebo dokonce kráva, než aligátor.“ Odborník pak vysvětlil: „Používají své mimikry, většinou si jich ani nevšimnete. Ve vodě čekají na svou kořist, malé savce, mývaly, někdy dokonce srnky.“

Rada odborníka: Nedělejte mrtvého, nebo mrtvý skončíte

To je zřejmě důvod, proč na ženu plaz zaútočil, „nešel“ po ní, ale po jejím psu. „Nebo protože to byla samice a hlídala mladé a cítila se v ohrožení,“ domnívá se Maxey. „Když po vás vystartuje aligátor, utíkejte. Ano, jsou schopni vyvinout rychlost až 18 kilometrů za hodinu, ale dlouho to nevydrží. Pokud se do vás už zakousli, braňte se, cukejte se a smýkejte. Za chvilku ho to přestane bavit a pustí vás,“ radí Maxey.

„Hlavní je nedělat mrtvého, to se pak taky člověku může stát, že skutečně skončí mrtvý. Nepokoušejte se mu otevřít čelist, radši ho bouchněte do čumáku nebo ho dloubněte prsty do očí,“ dodal odborník. 

kukuku ( 14. srpna 2019 12:52 )

To mají za to, že se nasomrovali na půdu indiánů.

Zobrazit celou diskusi