Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Muže rozzuří hlasité žvýkání i cvakání propisek. S rodinou čtyři roky nemluvil

Autor: tva - 
4. srpna 2019
16:30

Derrol Murphy (41) trpí vzácnou poruchou, která se nazývá misofonie. Dochází při ní k nenávisti vůči určitému zvuku, který u postiženého vzbuzuje až agresivní chování. V Derrolově případě jde o zvuk žvýkání. K šílenství ho tak dohání například hlasitá konzumace jídla, několikrát už se ale také ocitl v situaci, která měla blízko k napadení kolegů v práci – kvůli tomu, že cvakali propiskami. Informuje o tom britský zpravodajský web The Sun.

Muž, který se živí jako manažer grafického designu, žije v americkém San Diegu. „Lidé tomu nerozumí a obtížně se to vysvětluje. Ovlivňuje to moje vztahy s okolím, zejména s těmi nejbližšími osobami, kteří by to podle mého přesvědčení měli chápat jako první. Nejsem agresivní člověk, násilné sklony ve mně vzbuzují jen konkrétní zvuky. Mám kvůli tomu potíže se seznamováním a se svou rodinou jsem kvůli mé poruše nemluvil už čtyři roky,“ posteskl si Murphy.

Problematické jsou pro něj veskrze všechny zvuky, které nějak souvisejí s jídlem nebo ústní dutinou. Cinkání příborů v restauraci, zvuk odchrchlání nebo otevírání pytlíků s popcornem v kině. Avšak i navzdory Derrolově onemocnění si muž dokázal najít životního partnera. Je jím jeho stejně starý kolega z práce Kurt Vin. 

Pár si osvojil varovný signál, který Kurt vydá před tím, než vyprodukuje zvuk, který by mohl Derrola naštvat. Má tak čas například opustit místnost nebo si zacpat uši.

vemenozmojistary ( 4. srpna 2019 20:22 )

Taky mě hajzl z Alzy vytáčí do nejvyšších obrátek. Kvůli tomu kriplíkovi jsme přestali nakupovat v Alze, přešli jsme k Mall.cz. A nejsme sami.

nika70 ( 4. srpna 2019 19:39 )

Bohužel s tímto žiji taky, i když jde o jiné zvuky. Dost blbě se s tím žije.

lunatic ( 4. srpna 2019 18:30 )

Opět článek nejasný,rozporuplný .Píše se v něm,že pro dotyčného jsou mj.problematické všechny zvuky související s ústní dutinou a pak také se jasně píše,že žije s přítelem.Jak jej tedy tento může orálně uspokojovat,táži se?

Dannero ( 4. srpna 2019 17:16 )

naprosto mu rozumím,kdykoli slyším z televize hlas toho zelenýho kryplíka z Alzy cítím se stejně.

Zobrazit celou diskusi