Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Soudruzi, končí legrace. Čína zakázala některé zábavné seriály

Autor: ČTK - 
2. srpna 2019
13:20

Čínské cenzorské úřady dočasně zakázaly některé zábavné televizní pořady. Opatření platí 100 dní před chystanými mohutnými oslavami výročí 70 let od založení Čínské lidové republiky komunistickým vůdcem Mao Ce-Tungem, které zemi čekají 1. října. Krok je dalším z řady výrazných omezení médií, ke kterým komunistická strana v ožehavém roce plném kulatých výročí přistoupila, informovala agentura Reuters.

Podle úřadů se omezení mimo jiné týká výpravných kostýmních dramat a také seriálů, ve kterých vystupují domácí celebrity. Po provozovatelích vysílání je naopak státem vyžadováno, aby vysílali obsah podporující národní hrdost.

Podle státního regulačního orgánu, který má dohled nad médii, by televizní stanice v týdnech před 70. výročím měla vysílat pořady, které se zaměřují na různé historické aspekty, jež ukazují velké úsilí čínského národa, který povstal, zesílil a zbohatl, uvedl v prohlášení úřad.

Čína od začátku vlády prezidenta Si Ťin-pchinga zpřísnila kontrolu médií a zábavního průmyslu, dozor úředníků je v letošním roce ještě důkladnější kvůli červnovému 30. výročí masakru na náměstí Tchien-an-men. Úřady například odložily nejméně tři velkofilmy, které měly jít do distribuce toto léto.

 

Komunistickou stranou podporovaný list Beijing Daily v lednu kritizoval pět populárních čínských historických seriálů za to, že mají negativní vliv na společnost. Podobná dramata se podle listu točí kolem intrikářství a pletichaření, seriály s celebritami zase označil za příliš materialistické. Mezi historické tituly populární v Číně i v zahraničí patří například Císařovny v paláci z roku 2011. Na čínských obrazovkách ho může nahradit například televizní drama o bývalém premiérovi Čou En-lajovi, souputníkovi Mao Ce-tunga.

Zobrazit celou diskusi