Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Katedrála Notre-Dame otrávila Pařížany olovem. Hrozí jim neplodnost

Autor: ČTK - 
29. července 2019
18:49

Francouzská ekologická organizace Robin des bois podala trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli ohrožení zdraví obyvatel žijících v blízkosti pařížské katedrály Notre-Dame. Toho se podle této organizace měly dopustit místní úřady tím, že nedostatečně reagovaly na varování ohledně přítomnosti olověného prachu v ovzduší po dubnovém požáru katedrály. Informovala o tom televize France 24.

Nevládní organizace Robin des bois už několik dní po požáru pařížské katedrály z 15. dubna upozornila, že žárem se roztavilo až 300 tun olova z konstrukce střechy a spadlé věže a že vláda by se měla s ohledem na zdraví obyvatel přednostně věnovat dekontaminaci místa. Nyní ekologové uvádí, že se roztavilo téměř 400 tun olova.

Minulý týden v pátek podali zástupci ekologické organizace trestní oznámení, v němž viní úřady z několika pochybení, která ohrozila zdraví obyvatel v okolí. Ekologové tvrdí, že úřady nedostatečně informovaly o možném nebezpečí a nepřijaly dostatečná ochranná opatření.

Místní úřady trvají na tom, že opatření byla dostatečná. Televize France 24 ale uvedla, že informace o tom, jak postupovat v případě možné kontaminace olovem, dostali místní obyvatelé až dva týdny po požáru. Mapa s úrovní koncentrace olova byla podle televize zveřejněna až 18. července.

Požár katedrály Notre-Dame Požár katedrály Notre-Dame | Reuters

Právě předminulý týden také investigativní server Mediapart napsal, že v některých školách v okolí Notre-Dame hygienici naměřili až desetkrát vyšší koncentrace olova, než povolují normy. Autoři článku v něm pařížskou radnici obvinili, že neprovedla důkladný úklid veřejných budov v okolí katedrály po jejím požáru.

Zástupce radnice zodpovědný za zdravotnictví Arnaud Gauthier obvinění odmítl s tím, že dosavadní odběry vzorků podle něj nezavdávají příčiny k jakýmkoli obavám o zdraví dětí. Zároveň oznámil, že do konce prázdnin nechá pařížská radnice důkladně uklidit všechny školy v okolí vyhořelé katedrály, aby „si byla jistá, že riziko je minimální,“ uvedl Gauthier.

Pokud je člověk dlouhodobě vystaven zvýšenému působení olova, může trpět zažívacími potížemi či problémy s funkcí ledvin. Olovo může rovněž poškodit nervový systém a způsobit reprodukční problémy.

djaba ( 30. července 2019 10:03 )

Když v Česku shoří bouda bezdomovců i obří hala , za pár neděl víme , jakým způsobem vznikl požár , kdo jej založil a jeho adresu . Shoří vzácná památka a úřady řekly - no , co co shořelo to , no .

majojo ( 29. července 2019 21:50 )

Je léto, je horko, není o čem psát, ekologové se nudí.... Starý Řím taky dojel na olovo.

offline ( 29. července 2019 19:27 )

Vzhledem k tomu, že v Paříži jsou ve skupině pod 40 let tři čtvrtiny obyvatel neevropského původu, není to zase až tak špatná zpráva.

Zobrazit celou diskusi