Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Létající“ Francouz spadl do kanálu. Přelet přes La Manche se nezdařil

Autor: ČTK - 
25. července 2019
09:53

Francouz Franky Zapata nezvládl na svém futuristickém létajícím prostředku Flyboard Air překonat Lamanšský průliv mezi Francií a Británií, během doplňování paliva se zřítil do vody a musel být zachráněn. Informovala o tom zpravodajská televize BFMTV. Stanice Sky News uvedla, že Zapata vyvázl z nehody nezraněn.

Zapata odstartoval z pláže Sangatte ve francouzském departementu Pas-de-Calais a přistát chtěl nedaleko anglického přístavu Dover. Plánovanou trasu dlouhou 35 kilometrů chtěl urazit za přibližně dvacet minut.

Po deseti minutách letu, kdy chtěl dotankovat kerosin, se ale zřítil. „Je to velké zklamání. Setkal se s tankovací lodí, ale jen o několik centimetrů minul přistávací plošinu,“ citovala televize Sky News jednoho z členů Zapatova týmu.

Letec ohromil Paříž

Ačkoli flyboard není čerstvou novinkou, Zapata ohromil návštěvníky vojenské přehlídky 14. července v Paříži, kdy se během oslav francouzského státního svátku na svém vynálezu proletěl nad bulvárem Champs-Élysées. Média o něm tehdy informovala jako o létajícím muži.

Nejnovější verze tohoto zařízení, které se podobá dronu, na kterém pilot stojí, dokáže podle Zapaty letět rychlostí až 140 kilometrů za hodinu ve výšce 150 metrů. Flyboard je vybaven několika motory a dokáže letět i v případě výpadku jednoho z nich.

 

a-z- ( 25. července 2019 11:05 )

Vivat Zapata!

Zobrazit celou diskusi