Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Bouřky a kroupy po Chorvatsku udeří i v Austrálii. „Bude hůř,“ varuje předpověď

Autor: Darina Jíchová - 
10. července 2019
20:05

Meteorologové varovali před extrémním ochlazením, které do Austrálie přinese vítr z Antarktidy. V následujících dnech teploty klesnou pod bod mrazu, lidé se mají připravit na vichřice, plískanici a přívalové deště. Studená fronta bude postupovat od jihu, jako první zasáhne stát Jižní Austrálie, informoval deník Daily Mail. S extrémním počasím se potýká také Evropa, zvláště pak oblíbená destinace českých turistů – Chorvatsko. V zemi udeřily bouřky a krupobití, silné lijáky způsobily záplavy, podle tamních meteorologů došlo i ke vzácnému úkazu, tzv. atmosférické tsunami.

Chorvatsko první vlna bouří „spláchla“ v neděli, nejvíce byl postižen jih země. Silný vítr vyvracel stromy a trhal střechy, kroupy rozbíjely okna aut, několik lidí bylo dokonce zraněno. Přívalové deště zaplavily ulice měst a vesnic.

Ještě než stihli hasiči a záchranáři zlikvidovat škody, přihnaly se další bouřky. Pro zemi platí třetí nejvyšší stupeň ohrožení ze čtyř. Nebezpečí dál hlásá většina meteorologických webů, bouře by měly přijít i dnes.

Bouře v Chorvatsku:

V Austrálii začíná mrznout

V Evropě se sice po červnových vedrech ochladilo, v Austrálii ale začíná mrznout. „Proud polárního vzduchu“ podle meteorologů zasáhne pouze jih země, doprovodí ho vichřice o síle větru 90 kilometrů v hodině, prudké deště, krupobití, sněžení a plískanice. „Ochladilo se a bude ještě hůř. Čeká nás nejstudenější fronta, kterou v letošní zimě uvidíme,“ uvedla Národní meteorologická stanice.

Teplota klesne k minus čtyřem stupňům, zimní teploty se přitom většinou pohybují kolem šesti stupňů. Nejkritičtějších bude podle předpovědi příštích 36 hodin. Nejvyšší stupeň ohrožení byl vyhlášen pro státy Jižní Austrálie, Victoria, Nový Jižní Wales a pro Tasmánii.

Výstraha platí hlavně pro řidiče, viditelnost bude omezená, některé cesty by kvůli popadaným stromům či navátým troskám mohly být neprůjezdné.

Zima v Austrálii začala na počátku června a potrvá do konce a srpna, oproti jižním státům na severovýchodě v Queenslandu bude příjemných 20 stupňů. Je otázkou, zda na jihu bude tak chladno, aby byl zlomen rekord z roku 1960, kdy v Austrálii naměřili minus 23 stupňů.

 

Zobrazit celou diskusi