„Prvotní zprávy zněly, že se loď rozlomila. Nebylo tomu tak, člun byl silně rozbitý, ale lidé v pořádku,“ řekl pro Blesk.cz vodní záchranář Václav Šálek.

Záchranáři spolu s hasiči pak vytáhli loď na břeh ve tři hodiny ráno jeřábem. „Tak silný vichr v poslední době na Nových Mlýnech nepamatujeme,“ poznamenal Šálek.

Také další dvě lodě se kvůli vichru dostaly do problémů. „Zásah vodních záchranářů trval asi osm hodin,“ dodal jednatel vodní záchranné služby na Nových Mlýnech Stanislav Hrdlička.

Podcenili počasí

Záchranáři měli lodě v problémech nahlášeny před středeční 19. hodinou.  Jednalo se o tři lodě, z toho jeden gumový člun. „Byly na dolní nádrži, ale bouře jednu loď a gumový člun zahnala vraty na prostřední nádrž. Tříčlennou posádku to naštěstí vyhodilo ven. Skončili ve vodě u břehu, poté se o ně postarali řidiči aut. Byli mokří, ale v pořádku," popsal situaci Hrdlička.

Posádka podle Hrdličky situaci jednoznačně podcenila. „Vyjeli sice za krásného počasí, jenže věděli, že dojde ke změně. Když se přihnal bouřkový mrak a zvedl vítr, měli zareagovat tak, jako jiná posádka. Ta hodila kotvu a evakuovala se na břeh,“ podtrhl jednatel vodní záchranné služby na Nových Mlýnech.

Člun s ocelovým pláštěm o rozměrech 6x2 metry s motorem se na prostřední nádrži převrhl, bouře ho potopila asi kilometr proti proudu. Našel se v hloubce dva a půl metru.

„Skončil pomačkaný jako plechovka. Podařilo se z něj ale vyprostit věci posádky, které majitel ohodnotil asi na 200 000 korun," uvedl jednatel vodních záchranářů.

Rybářům odřezali kotvy

Gumový člun s motorem sloužil jako obslužný člun lodi, byl prázdný. Záchranáři ho našli asi čtyři kilometry za Strachotínem směrem k soutoku Svratky a Jihlavy u přečerpávací nádrže Pouzdřany.

Třetí z lodí v problémech byla rybářská loď také kolem šesti metrů dlouhá. Uvízla na dolní nádrži, posádka ji podle Sedláčka stihla opustit ještě před bouří. „Loď to přečkala, ale nešla uvolnit. Museli jsme odřezat kotvy, následně jsme loď dopravili na bezpečné místo," zakončil Hrdlička. Zásah ukončili záchranáři ve čtvrtek ve tři ráno.

VIDEO: Dramatická záchrana: Loď s rodinou klesala ke dnu.