Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Papež vyzval k solidaritě s uprchlíky: Bývají podvedeni a ponecháni smrti

Autor: ČTK, tva - 
8. července 2019
15:10

Migranti jsou v prvé řadě lidské bytosti, které jsou symbolem všech lidí vyloučených z globalizované společnosti. Řekl to v pondělí papež František během mše za migranty ve Vatikánu. Papež zdůraznil, že nejde jen o sociální či migrační problém, ale hlavně o lidi. Informovala o tom agentura ANSA. Papež opět vyzval všechny bez výjimky k pomoci migrantům.

„Bývají podvedeni a ponecháni smrti v poušti, jsou mučeni, zneužíváni a podrobováni násilí v detenčních zařízeních, čelí vlnám neúprosného moře a v uprchlických táborech jsou ponecháváni příliš dlouho na to, aby se tyto tábory mohly nazývat dočasnými,“ řekl v pondělí mimo jiné papež za účasti asi 250 migrantů a zástupců církevních a humanitárních organizací, které pomáhají uprchlíkům. Byly mezi nimi i africké ženy s nemluvňaty, uvedla AP.

Mše se konala ve Svatopetrské bazilice ve Vatikánu u příležitosti šestého výročí papežovy návštěvy na ostrově Lampedusa. Právě na tento italský ostrov připlouvaly v minulých letech desetitisíce migrantů, nyní už se jich tam dostávají jen maximálně desítky týdně kvůli přísné migrační politice italské vlády.

„Jde o zodpovědnost, jíž se nemůže nikdo vyhýbat“

Italský ministr vnitra Matteo Salvini po loňském nástupu do úřadu uzavřel italské přístavy nevládním organizacím, které naloďují migranty u libyjských břehů z vod a vratkých člunů, na nichž je posílají do Evropy pašeráci.

Papež během mše za migranty vyzval svět k větší zodpovědnosti (8. 7. 2019) Papež během mše za migranty vyzval svět k větší zodpovědnosti (8. 7. 2019) | Reuters

„Jde o velkou zodpovědnost, jíž se nemůže nikdo vyhýbat,“ uvedl v pondělí také papež. Pomoc uprchlíkům je jednou z priorit Františkova pontifikátu. I jeho první cesta mimo Řím poté, co se stal v březnu 2013 papežem, byla spojena s uprchlíky, když vedla 8. července 2013 na Lampedusu.

Na tento sicilský ostrov a do dalších italských přístavů tehdy připlouvali masově běženci z Afriky a Blízkého východu, kteří utíkají před ozbrojenými konflikty a chudobou. Například v roce 2014 dorazilo přes moře do Itálie na 170 000 běženců, ještě předloni to bylo 119 370 migrantů a loni už jich bylo kvůli přísné migrační politice Itálie jen asi 23 370.