Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Truchlící máma musela za svou Valerií (†23 měs.) do márnice. Trump viní demokraty

Autor: Darina Jíchová - 
27. června 2019
10:13

Truchlící vdova a maminka Tania Vanessa Ávalosová se poprvé od tragédie objevila na veřejnosti, navštívila márnici, kde jsou těla jejího manžela Óscara Alberta Martínez Ramíreze (†26) a dcery Valerie (†23 měsíců). Ti se utopili, když se přes řeku Rio Grande snažili dostat do Spojených států. Zlomená Salvadorka to bezmocně sledovala z břehu. Teď musela ostatky svých nejbližších kvůli úřednímu záznamu identifikovat, informoval deník Daily Mail.

Tříčlenná rodina opustila Salvador 3. dubna, z domova je vyhnala bída, přežívali pouze s 224 korunami na den, které Ramírez vydělával v pizzerii. Doufali, že v USA najdou lepší život. Po příjezdu do Mexika získali humanitární vízum, které jim dovolovalo v zemi rok pracovat. Jejich cílem ale bylo dostat se do USA. Dozvěděli se ale, že jen vyřízení žádosti o azyl může trvat několik měsíců, před nimi jsou stovky dalších Středoameričanů se stejným snem. Dva měsíce strávili v uprchlickém centru na jihu země.

Zoufalé rozhodnutí je připravilo o život

V neděli 23. června se rodina vydala do pohraničního města Matamoros, Ramírez se domníval, že se jim podaří podat žádost o azyl přímo na americko-mexických hranicích, a urychlí tak přesun do USA. I tady se od dalších migrantů ale dozvěděli, že celý proces může zabrat až rok, úřad byl navíc zavřený. Situaci ztížilo tažení mexické vlády proti nelegálním migrantům, ke kterému je dohnala hrozba amerického prezidenta Donalda Trumpa, že pokud s tím „něco neudělají“, uvalí na ně vysoká cla.

Právě kombinace těchto faktorů dohnala Ramíreze k zoufalému kroku, rodina se rozhodla překročit hranice nelegálně přes Rio Grande. Zrádnou řeku nejdřív přeplaval Ramírez s dcerou, pak se chtěl vrátit pro Ávalosovou, malá Valerie ale za otcem skočila do vody. Salvadorec se otočil, aby dceru zachránil, oba strhl silný proud.

To byl poslední okamžik, kdy Ávalosová viděla svou rodinu naživu. Zbytek neděle i následující den strávila pátráním po svém muži a dceři, asistovala jí místní policie i dobrovolníci. Jejich příběh nemá šťastný konec, mexičtí strážníci našli Ramíreze a malou holčičku utopené, dcera se k otci tiskla do poslední chvíle.

Zničená žena musela ve středu do matamoroské márnice, aby identifikovala těla svých blízkých, strhaný obličej si kryla před fotoaparáty novinářů. S tiskem zatím nepromluvila. „Můj syn mi říkával, že sní o tom, že Valeria vyroste ve Spojených státech, pryč od bídy,“ sdělila novinářům Rosa Ramírezová, matka utopeného Salvadorce.

Babička utopené holčičky. Babička utopené holčičky. | ČTK

Matka: Prosila jsem je, aby neodcházeli

„Chtěl koupit dům a zajistit, aby rodina měla lepší život. Jeho dcera byla jeho celý svět a teď oba odešli do nebe. Vždycky jsem byla toho názoru, že nelegální přechod do USA je velký risk a nestojí za to. Óscar mi řekl, že to bude jednoduché,“ dodala Ramírezová, tříčlenná mladá rodina žila v jejím domě v městě Altavista.

„Neutíkali před násilím, ale neuvěřitelnou chudobou, byli zoufalí. Mysleli si, že stráví pár let v USA, vydělají si dostatek peněz a vrátí se,“ doplnil další příbuzný. „Prosila jsem je, aby nikam nechodili,“ prohlásila Ramírezová. „Mami, miluju tě, jsme tady,“ to je poslední zpráva, kterou Ramírez poslal své matce po příjezdu k hranicím.

„Doufám, že jejich smrt je odstrašujícím příkladem pro všechny, kteří se domnívají, že přechod do USA přes řeku je snadný. Není, riskujete vlastní životy,“ vzkázala Ramírezová skrze deník La Prensa dalším migrantům. Stejnou výzvu vyslovila i salvadorská ministryně zahraničí Alexandra Hillová. „Žádám vás, všechny rodiny a rodiče, neriskujte to. Vás život má větší cenu,“ uvedla ministryně.

Fotka vydá za tisíc slov

Celý příběh jako první zpracovala novinářka z Matamorosu Julia Le Ducová, právě ona je autorkou snímku, který jasně ukazuje, jak zoufalí středoameričtí migranti jsou. „Rio je silná zrádná řeka, člověk očekává, že je mělká, ale není. Policejní reportérkou jsem už několik let, viděla jsem spousty těl, po čase váš to otupí, až do momentu, jako je tohle,“ popsala Le Ducová.

„Našli jsme je asi půl kilometrů po proudu, u břehu. Bylo vidět, že otec strčil dceru do trička, aby ji mohl lépe držet a proud mu ji nevytrhl,“ vypověděla novinářka. Salvadorská vláda slíbila, že zaplatí repatriaci těl. Snímek byl stejně silný jako ten ze září 2015, na kterém byl tříletý Ajlan Kurdí ze Sýrie. S rodinou se pokoušel dostat do Evropy, cestu přes Středozemní moře nepřežil, jeho tělo vyplavila voda na turecké pláži.

Američtí demokraté se domnívají, že odpovědnost za smrt migrantů nese Trumpova vláda a jejich přísná migrační politika. „Trump je odpovědný za jejich smrt,“ napsal na svém twitteru prezidentský kandidát Beto O'Rourke.

Trump: Nemuselo se to stát

K šokující fotce, která vyvolala silnou a emotivní debatu o podobě americké migrační politiky, se vyjádřil také Trump, přiznal, že fotku „nenávidí“, vinu za smrt uprchlíků odmítá. Prstem následně ukázal na demokraty. „Otevřené hranice povedou k dalším utopeným lidem,“ komentoval Trump.

„Chtějí nechat otevřené hranice a otevřené hranice znamenají nárůst zločinnosti a také to, že se lidé budou topit v řekách,“ prohlásil prezident. „Kdyby demokraté umožnili změnit zákon, nemuselo se to stát, otec, který byl jistě skvělý chlapík, a jeho dcera mohli žít,“ dodal Trump, demokratická Sněmovna reprezentantů se nemůže shodnout s republikánským Senátem o podobě zákona upravující pomoc migrantům čekajícím na hranicích.

dietr ( 27. června 2019 20:16 )

Mysleli si, že stráví pár let v USA, vydělají si dostatek peněz a vrátí se,“ doplnil další příbuzný.
Určitě tím nemysleli pracovat...

vemenozmojistary ( 27. června 2019 19:57 )

Tohle mě nedojme 👎 😂😂😂😂😂

hejhej ( 27. června 2019 19:37 )

I tak končí nelegální migranti, kteří nezákoně překračují cizí hranice.

yokky ( 27. června 2019 19:36 )

Kdyz we emigruje musi jit pre urady, me pres reku­....­..??­????🤷‍­♂️🤷‍♂️­🤷‍♂️🤷‍­♂️🤷‍♂️­🤷‍♂️🤷‍­♂️🤷‍♂️­🤷‍♂️🤷‍­♂️🤷‍♂️­🤷‍♂️

Taurus70 ( 27. června 2019 18:38 )

Anonym01 utikaji pouze zbabelci🤔😂😂😂

Zobrazit celou diskusi