Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Muž (60) začal během operace srdce hořet. Není to první případ, šokují lékaři

Autor: Mii - 
4. června 2019
21:22

Lidé obvykle mají obavy z operací kvůli možným rizikům. Lékař může selhat, může se objevit náhlá komplikace… ale nikdo nepočítá s tím, že by začal hořet. Ovšem přesně to se stalo 60letému muži z Austrálie, který musel podstoupit náhlou operaci srdce. Když mu lékaři pouštěli kyslík a zároveň uzavírali ránu pomocí elektrického nástroje nazvaného kauter, hrudník mu vzplanul. Informuje o tom server Inverse.

Muž se na operační sál dostal kvůli malé díře v jeho srdeční aortě – hlavní cestě, kudy srdce pumpuje do těla krev. Ačkoli operace nebyla nijak komplikovaná, hrozilo, že pokud se mu lékaři nebudou věnovat okamžitě, zemře. Navodili mu tak celkovou anestezii a začali.

Vše probíhalo bez problémů, než se objevila komplikace. Pacient se v nedávné době léčil v jiné nemocnici kvůli plicnímu onemocnění a měl výrazně zvětšenou pravou plíci. Byla dokonce tak zvětšená, že zasahovala do hrudního koše a nacházely se v ní vzdušné díry nazvané bullae.

To chirurgům komplikovalo situaci v tom, že hrudní koš potřebovali zlomit, aby se dostali k srdci. Snažili se to dělat opatrně, aby plíci nepoškodili, ale stejně jednu díru protrhli a z orgánu začal unikat vzduch.

Okamžitě muži zvýšili přísun kyslíku do inhalátoru s anestetikem, aby se neudusil. Díra v plíci ale byla velká a začalo se z ní valit právě anestetikum smíchané s kyslíkem, což vytvářelo ideální hořlavé podmínky.

Minimálně sedm dalších případů

Ovšem stále chyběl podnět, aby oheň začal. Ten zajistil elektrokoagulační nůž nazvaný kauter, který se používá k zastavování krvácení pomocí vysokých teplot. Je poháněn elektřinou. A v době operace se zapojený nacházel hned vedle hrudníku pacienta.

V jeden moment z něj přeskočila jiskra, která přistála na suchých pomůckách chirurgů ležících na tělu muže. To v kombinaci s kyslíkem a anestetikem unikajícím z plíce zapříčinilo, že hrudník začal muži hořet.

Pacientovi se nic nestalo, oheň byl rychle uhašen. Lékaři ale o incidentu promluvili, aby upozornili, že něco podobného se může stát a že to není až tak neobvyklé. K požárům hrudníku došlo během operace minimálně v dalších sedmi případech. Vždy byly elementy stejné – elektrické vybavení, suché nástroje a zvýšený přísun kyslíku do anestetika.

Zobrazit celou diskusi