Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Michaelovi tornádo ve vteřině zničilo dům: Najednou jsem neměl střechu nad hlavou

Autor: Darina Jíchová - 
29. května 2019
12:10

Spojené státy se potýkají s náporem tornád, na severu a středu USA jich meteorologové zaznamenali přes pět desítek. Jedno z nich zasáhlo i městečko Brookville v Ohiu. „Myslel jsem, že to byla moje poslední noc v životě,“ komentoval zásah tornáda Michael Sussman (59), který ve vteřinách přišel o svůj dům. Jeho příběh přinesla stanice CNN.

„Myslel jsem si: Tak tohle ono, teď to přijde, je ti už 59 let, už sis něco prožil,“ sdělil Sussman reportérům CNN. Podle Národní meteorologické stanice tamní oblast v rozmezí 30 minut zasáhla dvě silná tornáda, další udeřilo u města Dayton. V USA platí nejvyšší možný stupeň varování před tornády, živel si vyžádal jednu oběť a přes 100 zraněných.

„Nevěděl jsem, jestli přežiju“ 

Sussman vypověděl, že o varování věděl, ale nevěnoval mu takovou pozornost. „Taková upozornění dostáváme často,“ vysvětlil Sussman a dodal: „Šel jsem do kuchyně a na počítači jsem zkontroloval radar. Viděl jsem, že jsme v přímé linii tornáda, tehdy jsem začal mít obavy.“ Popsal, že šel zavřít okna a začal si uvědomovat nebezpečí, ve kterém je.

„Cítil jsem tlak, něco mi říkalo, že bych neměl zůstávat v pokoji, proto jsem přešel do chodby. O pár vteřin později tornádo urvalo střechu domu. Padaly na mě trosky zdí, podíval jsem se nahoru a neměl jsem střechu. Stál jsem v chodbě svého zničeného domu a nevěděl jsem, jestli přežiju,“ uvedl Sussman.

Více než pět desítek tornád zasáhlo v posledních dvou dnech severní a centrální část Spojených států. Nejhůře dopadly Colorado a Indiana. Více než pět desítek tornád zasáhlo v posledních dvou dnech severní a centrální část Spojených států. Nejhůře dopadly Colorado a Indiana. | ČTK

Muž vyvázl se šesti stehy

Řádění tornáda v Brookville netrvalo déle než 20 vteřin, vypověděla Sussmanova bývalá manželka Caron Cantrellová, která žije nedaleko. „Dům je naprosto zničený, jeho zbytky budeme muset nechat strhnout. Stejně dopadl i zbytek ulice,“ sdělila novinářům. U Sussmana doma byla i jeho dcera a její přítel, naštěstí se schovali ve vaně a nic se jim nestalo.

„Snažili jsme se co nejrychleji dostat pryč, aby nás nezasáhly trosky. Vyběhli jsme na ulici, byla tam naprostá zkáza, zničené domy, zpřetrhané vedení. Slyšeli jsme křik a pláč dětí,“ popsal Sussman. Záchranářům trvalo 20 minut, než dorazili na místo.

„Chvilkami jsem ztrácel vědomí, krvácel jsem. Přijela jen jedna sanitka, která jezdila sem a tam a vozila zraněné, zbytek města se evakuoval,“ doplnil. Sussman utržil otřes mozku a malou tržnou ránu. „Má šest stehů, ale jinak je v pořádku,“ oznámila reportérům Cantrellová.

Nejhorší zážitek v životě

O střechu nad hlavou přišel také Michael Tope z města Dayton, tornádo jeho byt zasáhlo, když zrovna sledoval varování meteorologů na mobilu. Popsal, že okamžitě popadl syna a domácí mazlíčky a utíkal do koupelny. „Venku řvaly sirény, světla blikala, zaléhalo nám v uších. Slyšeli jsme jen bublání odpadu. Najednou všechno utichlo,“ uvedl Tope.

„Otevřel jsem dveře a šel jsem se podívat do obýváku. Dveře i okna byly vyrvány ze zdí, část zdi byla úplně pryč, chyběla i střecha,“ dodal, že všichni lidé z bytového komplexu se sešli na parkovišti, někteří byli zranění, ale nikdo vážně. „Budova byla kompletně zničená, les, který býval u řeky, byl zdevastovaný. Byl to nejhorší zážitek v mém životě, nikomu bych to nepřál,“ řekl Tope CNN.

 

lynx ( 29. května 2019 17:03 )

Asi nečetl tu pohádku o třech prasátkách ten hloupý vlk. Mnozí hlupáci si myslí, že u nás je nic takového potkat nemůže. Postaví si chatrče z OSB desek a říkají tomu dům. Kamarád postavil pejskovi boudu z OSB a pes raději ležel na dešti, než by si do ni vlezl. Ty jedy co v nich jsou mu nedovolily do ní zalézt.

tomlk007 ( 29. května 2019 13:49 )

Papundeklový barák,slepený sponkovačkou.

Zobrazit celou diskusi