Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ministryně nestíhala letadlo, nechala ho čekat i s cestujícími. Vymstilo se jí to

Autor: Darina Jíchová - 
29. května 2019
07:25

Mexická ministryně životního prostředí Josefa Gonzálezová Blancová měla na minulý týden naplánovaný přesun z metropole Mexico City do města Mexicali, které se nachází na hranici se Spojenými státy. Politici stejně jako prezident Andrés Manuel López Obrador, kterému se podle iniciál přezdívá Amlo, létají komerčními lety, vládní speciály byly zrušeny. Gonzálezová Blancová věděla, že nestíhá, proto kontaktovala svého známého, který zastává vysokou pozici u aerolinek Aeroméxico, a letadlo nechala uzemnit. Její chování pobouřilo prezidenta i její spolucestující, což vedlo až k její rezignaci, napsal deník The Guardian.

Gonzálezová Blancová způsobila zpoždění 38 minut, není jasné, co vedlo k jejímu pozdnímu příjezdu na letiště. Politička si ale nechtěla nechat spoj uletět, proto využila své známosti a nechala na sebe plné letadlo čekat. Její čin byl v naprostém rozporu se slibem levicového prezidenta Amla, který se zřekl zneužívání moci a uvedl, že bude vládnout pro lidi a ne lidem. 

„Museli na ni čekat,“ nechal se slyšet Amlo, který celý incident považuje za „politováníhodnou situaci“. Jeden z cestujících čekání na ministryni zdokumentoval na svém twitteru. Let 198 byl podle něj připravený k odletu, už najížděl na ranvej, když jim pilot oznámil, že se kvůli „prezidentskému příkazu“ musí vrátit a vyzvednout opozdilého pasažéra.

Politička to schytala nejen na twitteru

Naštvaní lidé pak s napětím čekali, kdo je oním záhadným cestujícím. Ministryni Gonzálezovou Blancovou si vyfotili a její obrázek s ostrou kritikou sdíleli na sociálních sítích. Netrvalo dlouho a o celé věci se dozvěděl i prezident. Politička zveřejnila omluvný rezignační dopis. „Neexistuje nic, co by mě ospravedlňovalo,“ uvedla Gonzálezová Blancová.

Na pravou míru uvedla i, jak to bylo s „prezidentským příkazem“. „Vina leží na mě, prezident žádný příkaz nevydal,“ dodala. Amlo přijal rezignaci ministryně a její chování veřejně odsoudil. „Vláda nesmí už nikdy zklamat lidi, nemáme právo na to je zklamat,“ prohlásil prezident. Amlo tímto krokem chtěl rovněž ukázat, že nebude tolerovat zneužívání moci ze strany politiků.

 

pupak_1 ( 29. května 2019 10:48 )

Jo, Mexiko není ČR.
Tady by se to řešilo větou:
"Nikdy neodstúpim, rozumítě, nikdy!!!

PPP150W ( 29. května 2019 08:53 )

Pokud Amlo zůstane takovej frajer až do konce svého mandátu a nevyplave na něj nějaká špína, pak máme Mexikánům koho závidět alespoň z pohledu morálky hlavy státu že, naše slavná vládo v šele s trestně stíhaným a prezidentem tolerovaným premiérem, kancléřem bez prověrky, užvaněným mluvčím lezoucím hlavě do zadku a celá ta bolševická partička, která vystrkuje rohy, jen co se dostala, spolu s ČSSD proti vůli voličů k moci.

Zobrazit celou diskusi