Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zločincům zabavili luxusní auta, vláda chystá dražbu. Na řadu přijdou i rezidence v Mexiku

Autor: peb, ČTK - 
24. května 2019
12:22

Mexická vláda vytvořila nový úřad, který bude organizovat dražby luxusních aut, letadel, rančů a dalšího majetku zabaveného v trestním řízení. Úřad, který levicový prezident Andrés Manuel López Obrador označil v nadsázce za institut Robina Hooda, má podle vlády vracet lidu to, co mu bylo ukradeno. Informovala o tom místní média. První dražba bude už tuto neděli.

„Ano, tak se bude jmenovat,“ potvrdil před užaslými novináři před pár dny prezident název nového úřadu. Jmenovat se bude Institut pro navrácení lidem toho, co mu bylo ukradeno (Indepuro). 

První dražba zhruba osmi desítek luxusních vozů se chystá v mexické metropoli tuto neděli. Výtěžek dostanou dvě obce ve státě Oaxaca, který patří k nejchudším v Mexiku. V nabídce jsou například Lamborghini Murciélago, Ford Shelby F-150, několik sportovních vozů AMG Mercedes-Benz či vozy SUV modelů Suburban, Yukon a Tahoe.

V další plánované dražbě, jejíž datum zatím nebylo stanoveno, se budou nabízet některé vládní rezidence, které podle Lópeze Obradora vláda nepotřebuje. Výtěžek z tohoto prodeje půjde do státu Guerrero.

Populismus, tvrdí opozice

Opozice označila vznik nového úřadu za populismu nové vlády, která je v úřadu od loňského prosince. Podobný úřad už totiž v Mexiku existuje několik let. Ředitel institutu Indepuro Ricardo Rodríguez ale namítá, že předchozí vláda nepostupovala v těchto věcech transparentně. 

„Cílem nového úřadu je, aby výtěžek z majetku zabaveného z různých důvodů v trestních kauzách šel na konkrétní účely, zejména na sociální programy a do infrastruktury v chudých regionech,“ řekl Rodríguez serveru BBC Mundo.

López Obrador je první levicovou hlavou Mexika za několik desetiletí a prohlašuje, že se chce vyhnout všem symbolům luxusu. Nebydlí například jako jeho předchůdci v posledních více než 80 letech v prezidentské rezidenci Los Pinos v mexické metropoli. Úřaduje ze sídla vlády a žije nadále ve svém domě v hlavním městě.

Nová mexická vláda už letos prodala v aukcích několik desítek vládních vozů a rozprodává i flotilu vládních letounů, včetně jednoho z nejdražších prezidentských leteckých speciálů na světě. Boeing 787 Dreamliner koupila bývalá vláda za 218 milionů dolarů (přes pět miliard Kč).

email1 ( 24. května 2019 13:55 )

Kdy to bude i u nás? Tady je zločinců...

a-z- ( 24. května 2019 13:05 )

Chtěl bych vidět toho odvážlivce, kterej si to koupí. Samozřejmě živýho.

Zobrazit celou diskusi