Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Novopečený otec princ Harry dostal pozvánku ke slavnostní tabuli. Na oběd královny a Trumpa

Autor: ČTK - 
25. května 2019
13:58

Princ Harry bude mezi účastníky soukromého oběda, který britská královna Alžběta II. uspořádá pro amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho choť při jejich červnové návštěvě Británie. Oznámila to zpravodajská stanice CNN, která informovala o přesném programu Trumpovy návštěvy, jak ho zveřejnil Buckinghamský palác.

Trump a jeho žena Melania přijedou do Británie 3. června. V Buckinghamském paláci je přivítá kromě královny také princ Charles s manželkou Camillou. S Charlesem pak pozdraví čestnou stráž a po soukromém obědě má následovat prohlídka obrazárny se speciální výstavou děl z královských sbírek vztahujících se k historii USA.

Odpoledne pak Trumpa a Melanii Trumpovou doprovodí princ Andrew do Westminsterského opatství a později pak jsou Trumpovi pozváni na čaj do rezidence Charlese a Camilly. První den zakončí státní banket v Buckinghamském paláci.

Úterý 4. června má mít Trumpův program více politický charakter, sejde se s premiérkou Theresou Mayovou při snídani. Přítomen bude princ Andrew a britští a američtí podnikatelé. Trump a Mayová se pak přesunou do Downing Street na společné jednání a oběd, po němž má následovat tisková konference. Večer pak Trump uspořádá v sídle amerického velvyslance večeři, na níž královnu zastoupí Charles a Camilla.

Závěrečný den návštěvy se pak královna a princ Charles spolu s hosty zúčastní v Portsmouthu vzpomínkového ceremoniálu k 75. výročí vylodění v Normandii. Královna se tam pak rozloučí a prezidentský pár oficiální návštěvu ukončí.

Trump byl v Británii loni na neoficiální pracovní návštěvě, proti níž v Londýně a dalších městech protestovaly statisíce lidí. Podle BBC loňská policejní opatření vyšla na 18 milionů liber (527 milionů Kč).

Video  Královský trapas: Trump Alžbětě II. zatarasil cestu, musela kolem  - Reuters
Video se připravuje ...

Trumpovi z Británie odcestují do Normandie, kde budou pokračovat oslavy vylodění. Trump bude také jednat s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. V rámci této evropské cesty se sejde i s irským premiérem Leem Varadkarem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

murQ ( 25. května 2019 17:38 )

dobrý je to, o moc lepší než když dorazila naše posádka.

Zobrazit celou diskusi