Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Velkorysé gesto miliardáře překvapilo vysokoškoláky. Slíbil, že jim zaplatí školné

Autor: Darina Jíchová - 
20. května 2019
21:52

Studenty závěrečného ročníku univerzity Morehouse v americké Atlantě šokoval projev miliardáře Roberta F. Smitha (56), který oznámil, že absolventům zaplatí jejich školné a další poplatky spojené se studiem. Jeho prohlášení se setkalo s vřelým přijetím, studenti ho odměnili potleskem ve stoje. Jeho štědrý dar vyjde Smitha na téměř 1 miliardu korun. Zprávu přinesla stanice CNN.

Morehouse je jednou z historických černošských vysokých škol, mezi jejíž absolventy patří například Martin Luther King. Sám Smith zde získal čestný doktorát. „Jménem své rodiny, která ve Spojených státech žije už osm generací, vám přidám trochu větru do plachet,“ uvedl Smith během svého projevu.

„Chceme se postarat o naši vlastní komunitu, o naše lidi. Zajistit jim, aby měli všechno, co potřebují k naplnění jejich amerického snu,“ dodal Smith, ředitel firmy Vista Equity Partners. Miliardář zaplatí školné za 396 studentů, což čítá zhruba 921 milionů korun. Rektor univerzity David A. Thomas označil Smithovo gesto za „osvobozující dar“, čímž narážel na to, že někteří vysokoškoláci ještě roky po promoci splácejí půjčky, které si kvůli vysokému školnému museli vzít.

Studenti: Plně to oceníme až za několik let

Studenti nemohli uvěřit, co se stalo. „Koukali jsme po sobě s výrazy: To myslí vážně? Je to hodně peněz,“ řekl reportérům CNN jeden ze studentů Robert James. „Je to požehnání, nemůžeme slovy vyjádřit naši vděčnost. Byla to ta nejštědřejší věc, jakou jsem kdy viděl,“ doplnil Jonathan Epps. „Jsem štěstím bez sebe, plně mi to dojde až za několik let,“ dodal Epps.

Bez Smitha by například Epps po škole musel splácet 806 tisíc korun, pomoc mu slíbili rodiče. Nemůžu se dočkat, až jim oznámím tu šťastnou novinu,“ radoval se Epps. Elijah Nesly Dormeus je první z devíti sourozenců, kdo má vysokoškolské vzdělání. Jeho matka je samoživitelka, má několik zaměstnání, aby uživila sebe, početnou rodinu a ještě podpořila svého syna při jeho studiu. Dormeus tak Smithův dar neskutečně ocenil.

Smith přispěl i na výzkum rakoviny

Smithovo jmění se podle magazínu Forbes odhaduje na 115 miliard korun, není to poprvé, kdy ukázal svou velkorysou stránku. V roce 2016 věnoval jedné ze svých alma mater, Cornellově univerzitě, 1,1 miliardy korun. Miliony rovněž daroval na výzkum léku na rakovinu, neopomíjí ani humanitární vědy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 20. května 2019 22:54 )

To se u nás stát nemůže, protože se školné neplatí.

Zobrazit celou diskusi