Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dívka (20) jako jediná přežila pád letadla. 112 lidí zemřelo kvůli chybě pilotů

Autor: ČTK - 
17. května 2019
13:38

Příčinou leteckého neštěstí, které si před rokem na Kubě vyžádalo 112 obětí, byla s největší pravděpodobností chyba pilotů. Informovala o tom ve čtvrtek kubánská vláda. Podle ní vyšetřování ukázalo, že piloti zřejmě špatně nastavili některé údaje, mimo jiné váhu letounu. Toto nejhorší letecké neštěstí na Kubě za témě 30 let přežili tři lidé, dva z nich podlehli zraněním v nemocnici.

Nejpravděpodobnější příčinou nehody bylo konání posádky a její chyby při výpočtech hmotnosti a rovnováhy, které vedly ke ztrátě kontroly nad letadlem a k jeho pádu ve vzletové fázi,“ uvedl v závěrech vyšetřování Kubánský institut pro civilní letectví (IACC). Vycházel mimo jiné ze zápisu v takzvaných černých skříňkách a spolupracoval i s odborníky z Mexika a z USA.

Posádku zříceného letounu Boeing-737 tvořili Mexičané, protože kubánské aerolinky měly stroj pronajatý na tuto linku od mexické společnosti Aerolíneas Damojh. Většina cestujících byli Kubánci, kteří 18. května 2018 letěli z Havany do východokubánského města Holguín.

Chci vědět, proč se mi zhroutil život, říká dívka

Společnost Aerolíneas Damojh měla už před neštěstím kvůli nedodržování bezpečnostních předpisů zákaz letů v Guyaně. I Mexiko jí v letech 2010 až 2013 pozastavilo provozování letů kvůli kontrole dodržování předpisů.

Jako jediná přežila dodnes loňský pád letadla v Havaně dvacetiletá Kubánka Maylén Díazová, která se po měsících v kritickém stavu stále zotavuje v havanské nemocnici. Se čtvrteční zprávou o příčinách neštěstí ale spokojena není. „Potřebuji přesvědčivé důkazy, které nám sice naše blízké nevrátí, ale alespoň budeme vědět, proč se nám v několika minutách zhroutil život,“ komentovala Díazová na facebooku závěr vyšetřování.

Nejhorší letecké neštěstí na Kubě se podle dostupných údajů stalo v září 1989, kdy letoun kubánských aerolinií Iljušin Il-62 havaroval krátce po startu z havanského letiště v nepříznivém počasí a spadl do obytné čtvrti. Zemřelo všech 126 lidí na palubě a dalších 45 na zemi. Jeden mladý cestující pád přežil, ale po týdnu podlehl zraněním v nemocnici.

Zobrazit celou diskusi